Skip to main content

Πόλεμος: Το μέτωπο όπου Ουκρανοί και Ρώσοι μάχονται για λίγα μέτρα εδάφους

REUTERS/Shannon Stapleton

Η μάχη για τo Μπαχμούτ ξεκίνησε τον Μάιο, εντάθηκε τον Αύγουστο και κλιμακώθηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την Παρασκευή ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Οι πιο σφοδρές μάχες λαμβάνουν χώρα κοντά στις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντιβκά.

«Όλη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται», είπε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούσαν επίσης να προχωρήσουν κοντά στο Λίμαν, το οποίο ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον Κιριλένκο, από τους βομβαρδισμούς πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν.

Οι ουκρανικές επιθέσεις στο Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο και στη Χερσώνα τον περασμένο μήνα έθεσαν τη Ρωσία σε θέση άμυνας σε τεράστιες γραμμές του μετώπου. Με δύο εξαιρέσεις: τις δύο αυτές πόλεις όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις.

Εδώ και σχεδόν έξι μήνες οι δυνάμεις της Μόσχας αγωνίζονται επιμένουν σε αυτό το μέτωπο σε μια προσπάθεια να φτάσουν στις πόλεις Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ και Κονσταντίνοβκα. Οι μάχες πλέον διεξάγονται σε συνθήκες χειμώνα, με κρύο και λάσπη στα χαρακώματα.

Η μάχη για τo Μπαχμούτ ξεκίνησε τον Μάιο, εντάθηκε τον Αύγουστο και κλιμακώθηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η πρώτη γραμμή δεν έχει μετακινηθεί σχεδόν καθόλου όλο αυτό το διάστημα, με τις δύο πλευρές να μάχονται για λίγα μέτρα εδάφους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένκσι, χαρακτήρισε τις μάχες γύρω από την πόλη ως «την πιο δύσκολη περιοχή που προστατεύει όχι μόνο την ανατολή αλλά και ολόκληρη την επαρχία». «Κόλαση», είπε από την πλευρά του στους Financial Times ένας ανώτερος αξιωματικός που μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας. Οι Ουκρανοί μαχητές κάνουν λόγο για μια πόλη-φάντασμα.

«Οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει τις προσπάθειές τους στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ», όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς. «Βρίσκονται σε μια πολύ ενεργή φάση προσπαθειών διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων. Δεν προχωράμε πουθενά (στην περιοχή) αλλά, μάλλον, αμυνόμαστε, καταστρέφοντας το πεζικό και τον εξοπλισμό του εχθρού όπου προσπαθεί να προχωρήσει».

Οι ρωσικές δυνάμεις επιμένουν στην περιοχή για διάφορους λόγους: η Μόσχα χρειάζεται μια νίκη στο πεδίο, για οικονομικούς λόγους, ή γιατί το Κρεμλίνο θέλει να ολοκληρώσει τον έλεγχό του στις περιοχές που έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία, ανάμεσα στις οποίες είναι το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα δεν έχει σκοπό επί του παρόντος να προχωρήσει στην προσάρτηση άλλων τομέων της Ουκρανίας. Στόχος της είναι να καταλάβει πλήρως τις τέσσερις μερικώς κατεχόμενες ουκρανικές περιφέρειες που έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία.

naftemporiki.gr