Skip to main content

Ρωσία: Εκρήξεις σε δύο στρατιωτικά αεροδρόμια- Τι μπορεί να σημαίνουν

Maxar

Βρήκε το Κίεβο τρόπο να πλήξει ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς;

Εκρήξεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα σε δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια, σύμφωνα με αναφορές, στις περιοχές Ριάζαν και Σαράτοφ.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA, στις εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Ριάζαν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, ξέσπασε πυρκαγιά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, από την οποία προκλήθηκε έκρηξη σε βυτιοφόρο όχημα. Από τις εκρήξεις, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένα βάση φυλάσσονται βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, τα Tu-95 και Tu-22M.

Άλλοι δύο άνθρωποι φέρεται να έχουν τραυματιστεί σε έκρηξη που σημειώθηκε σε αεροδρόμιο στην περιοχή Σαράτοφ. Στην αεροπορική βάση Ένγκελς στην περιοχή Σαράτοφ εκτιμάται ότι φυλάσσονται επίσης ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας. Συγκεκριμένα στην περιοχή βρίσκονται βομβαρδιστικά Tu-95 που συμμετείχαν σε πυραυλικές επιδρομές κατά της Ουκρανίας.

BBC

Για τις δύο βάσεις υπήρχαν αναφορές την περασμένη εβδομάδα σε ουκρανικές εκθέσεις. Συγκεκριμένα, υποστηριζόταν ότι η Ρωσία εφοδίαζε με πυραύλους κρουζ την αεροπορική βάση Ένγκελς και μετέφερε αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Ριαζάν προετοιμάζοντας μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα της επέτρεπε να επιτεθεί τόσο μακριά ​​από την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, αν και υπήρξαν αναφορές ότι είναι υπό ανάπτυξη UAV ικανά για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι και οι δύο περιοχές απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα περιστατικά. Τοποθέτηση υπήρξε όμως από τον κυβερνήτης του Σαράτοφ, ο οποίος δήλωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν τις «αναφορές για περιστατικό σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Επίσης, το Κρεμλίνο δήλωσε  ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για τα περιστατικά.

Όπως και να’ χει οι αναφορές θα τροφοδοτήσουν τις σκέψεις ότι η Ουκρανία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τα περιστατικά, σχολιάζει ο δημοσιογράφος του BBC, Στίβεν Ρόζενμπεργκ. Στο ίδιο πνεύμα και ο Άντριου Ροθ του Guardian, κάνει λόγο για «μυστηριώδεις εκρήξεις» που αυξάνουν την πιθανότητα το Κίεβο να έχει βρει τρόπο να πλήξει ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά των υποδομών της Ουκρανίας.

naftemporiki.gr