Skip to main content

Οι Αμερικανοί νεοναζί επιστρέφουν στο Twitter του Μασκ

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Υπό την ηγεσία του Έλον Μασκ το Twitter ενεργοποίησε και πάλι τον λογαριασμό ενός από τους πιο γνωστούς νεοναζί στις ΗΠΑ.

Η ανάκτηση ενός και μόνο λογαριασμού στο Twitter μπορεί να μην είναι κρίσιμη, αλλά όταν πρόκειται για γνωστό νεοναζί, τα πράγματα αλλάζουν.

Υπό την ηγεσία του Έλον Μασκ πλέον το Twitter ενεργοποίησε και πάλι τον λογαριασμό ενός από τους πιο γνωστούς νεοναζί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τον Αντριου Ανγκλιν, ιδρυτή  του νεοναζιστικού ιστότοπου «The Daily Stormer»που πήρε το όνομά του από τη ναζιστική εβδομαδιαία εφημερίδα Der Stürmer.

Ο ίδιος ο Άνγκλιν είναι έξαλλος αντισημίτης, κάτι που οδήγησε το Twitter να τον ακυρώσει από την πλατφόρμα το 2013.
Παρεμπιπτόντως, ο νεοναζί Ανγκλιν είναι σήμερα φυγόδικος, καθώς εκκρεμεί εναντίον του δικαστική απόφαση του 2019 , για την επιβολή προστίμου  14 εκατομμυρίων δολαρίων για μια εκστρατεία μίσους που διεύθυνε εναντίον Εβραίων κατοίκων στην πολιτεία της Μοντάνα.

Χαρούμενος που επέστρεψε στο Twitter, ο νεοναζί Άνγκλιν πέρασε την πρώτη του μέρα με στυλ υπερασπιζόμενος τις αντισημιτικές ατάκες του μουσικού Κάνιε Γουέστ, ο οποίος αποβλήθηκε από το Twitter προσωπικά από τον Μασκ γι’ αυτό τον λόγο. Ο Κάνιε Γουέστ ο οποίος τώρα ονομάζεται Ye, δημοσίευσε μια φωτογραφία που έδειχνε ένα μείγμα από το αστέρι του Δαβίδ και μια σβάστικα. Ο Γουέστ είχε επιστρέψει με άδεια του Μασκ στο Twitter μόλις λίγες μέρες νωρίτερα – αφού είχε επίσης αποκλειστεί στο παρελθόν.

Ο Άνγκλιν δεν είναι ο μόνος γνωστός νεοναζί που αυτή τη στιγμή παίρνει πίσω τον λογαριασμό του στο twitter. Πολλοί  γνωστοί ακροδεξιοί εξτρεμιστές επέστρεψαν στο Twitter τις τελευταίες ημέρες, όπως οι αμερικανοί νεοναζί των Πάτρικ Κέισι και Ρίτσαρντ Σπένσερ.

Απαγορεύσεις σε αντιφασιστικούς λογαριασμούς

Την ίδια ώρα, ορισμένοι λογαριασμοί αντιφασιστικών οργανώσεων και ατόμων έχουν αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως, για παράδειγμα, ο Τσαντ Λόντερ, ο οποίος διεξάγει αντιφασιστική έρευνα για χρόνια και ο οποίος, μεταξύ άλλων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό πολλών από τους δράστες της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις αρχές του 2021. Μια στοχευμένη εκστρατεία από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι είχαν δημοσιεύσει στο παρελθόν μια λίστα με χιλιάδες υποτιθέμενους λογαριασμούς Antifa που θα έπρεπε να αναφέρονται, είναι πιθανό να βρίσκεται πίσω από τις απαγορεύσεις.
Περίπου 12.000 λογαριασμοί Twitter που έχουν τεθεί σε αναστολή έχουν ανοίξει ξανά από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανάλυση του προγραμματιστή λογισμικού Τράβις Μπράουν.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες λογαριασμοί φαίνεται να ξεκλειδώνονται κάθε μέρα στην ψηφιακή πλατφόρμα. Εκτός από αυτούς που προέρχονται από δεξιούς εξτρεμιστές, υπάρχουν πολλοί που διέδωσαν παραπληροφόρηση για εμβόλια.
Ο ίδιος ο Μασκ ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι «δημοσιεύσεις ρητορικής μίσους» στο Twitter μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο από τότε που ανέλαβε την εταιρεία.

Το Κέντρου κατά του Ψηφιακού Μίσους

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα έχει αυξηθεί κατά την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH).

Κατά μέσο όρο 1.282 tweets με προσβολές κατά των Μαύρων εμφανίζονταν καθημερινά στο Twitter πριν αναλάβει ο Μασκ. αυτός ο αριθμός εκτινάχθηκε σε 4.650 αφού αγόρασε την εταιρεία.

Οι προσβολές κατά των διεμφυλικών αυξήθηκαν κατά 62% από τότε που ο Μασκ αγόρασε το Twitter, σε 5.117 tweets την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας το Brandwatch, ένα εργαλείο ανάλυσης κοινωνικών μέσων, και περιλαμβάνουν tweets από όλο τον κόσμο στα αγγλικά.

Ο μέσος αριθμός likes, απαντήσεων και retweet σε αναρτήσεις με προσβολές ήταν 13.300 τις εβδομάδες πριν από το Twitter του Μασκ. Από την εξαγορά, τα retweet σε περιεχόμενο μίσους έχουν εκτιναχθεί σε 49.500 σύμφωνα με την έκθεση.

«Ο Έλον Μασκ έστειλε το σήμα σε κάθε είδους ρατσιστή, μισογυνιστή και ομοφοβικό ότι το Twitter ήταν ανοιχτό για επιχειρήσεις, και αντέδρασαν ανάλογα», δήλωσε ο Ιμραν Αχμέντ, Διευθύνων Σύμβουλος του CCDH.

Ο Μασκ περιέγραψε τα ευρήματα αυτά ως «εντελώς ψευδή» σε ένα tweet της, απαντώντας σε μια είδηση ​​των New York Times σχετικά με τη μελέτη.

Αλλά από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του Twitter στα τέλη Οκτωβρίου, οι αλλαγές του Μασκ στην πλατφόρμα ήταν ακανόνιστες και αντιδραστικές. Ο Μασκ έχει καταστρέψει τις ομάδες εμπιστοσύνης και ασφάλειας που είναι υπεύθυνες για τη μετριοπάθεια, παρά τις ανησυχίες από υποστηρικτές και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ανθίσει το περιεχόμενο μίσους στο Twitter.