Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: «Πολύ βέβαιη» για λύση στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Ανέκαθεν επιδεικνύαμε ευελιξία, θα έχουμε πάντα μια εποικοδομητική προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν,

Φως στο τούνελ βλέπει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μια εμπορική διαμάχη στη μετα-Brexit εποχή που έχει πλήξει τις σχέσεις όλων των πλευρών.

Οι τεχνικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν και πάλι τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μέσα σε επτά μήνες με αντικείμενο το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το τμήμα της συμφωνίας του Brexit που προέβλεπε ελέγχους σε κάποια προϊόντα προς τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανέκαθεν επιδεικνύαμε ευελιξία, θα έχουμε πάντα μια εποικοδομητική προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενόψει συνάντησης με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν και προγραμματισμένης ομιλίας στο Κοινοβούλιο στο Δουβλίνο.

«Εάν υπάρχει πολιτική βούληση στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαι πολύ βέβαιη ότι μπορούμε θα πετύχουμε μια θετική κατάληξη».

Η Βρετανία συμφώνησε στο πλαίσιο της αποχώρησής της από την ΕΕ να επιτρέψει ουσιαστικά στη Βόρεια Ιρλανδία να «βρίσκεται» εντός της ενιαίας αγοράς του ευρωπαϊκού μπλοκ για προϊόντα προκειμένου να διατηρηθούν ανοικτά τα σύνορα της περιοχής με την Ιρλανδία, μια χώρα-μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, έκτοτε έχει προσπαθήσει να καταργήσει πολλούς από τους ελέγχους που εισήγαγε η συμφωνία. Οι Βρυξέλλες έχουν προθυμοποιηθεί να χαλαρώσουν κάποιους από τους περιορισμούς στο εμπόριο.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ