Skip to main content

Τσαβούσογλου: Πρόοδος Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά…

REUTERS/Dilara Senkaya

«Πρέπει να εφαρμόσουν ορισμένα άρθρα αυτού του μνημονίου και θα έχουμε μια ανοιχτή, ειλικρινή και φιλική συνάντηση εδώ στο Βουκουρέστι με τους συναδέλφους μου», είπε ο Τσαβούσογλου.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν σημειώσει πρόοδο ώστε η Άγκυρα να δώσει έγκριση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να προχωρήσουν κι άλλο σε κάποια ζητήματα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα, σημείωσαν κάποια πρόοδο και έγιναν κάποια βήματα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά», είπε ο Τσαβούσογλου στο Bloomberg την Τρίτη πριν συναντηθεί με τους Σουηδούς και Φινλανδούς ομολόγους του στο περιθώριο υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Η Τουρκία έχει αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης από τότε που έκαναν επίσημο αίτημα για την ένταξή τους τον Μάιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο επέτρεψε στη διαδικασία να προχωρήσει και 28 από τους 30 συμμάχους έχουν επικυρώσει έκτοτε την είσοδό τους, με την Τουρκία και την Ουγγαρία να απομένουν να δώσουν το «πράσινο φως».

Το τριμερές μνημόνιο που υπογράφηκε στη Μαδρίτη καθόριζε μέτρα για τη Σουηδία και τη Φινλανδία που απαιτούνται για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

«Πρέπει να εφαρμόσουν ορισμένα άρθρα αυτού του μνημονίου και θα έχουμε μια ανοιχτή, ειλικρινή και φιλική συνάντηση εδώ στο Βουκουρέστι με τους συναδέλφους μου», είπε ο Τσαβούσογλου. «Ελπίζω να δούμε κάποιες ευκαιρίες για πρόοδο ώστε να δείξουμε κάτι στον λαό μας και στο κοινοβούλιο».

Η Τουρκία πηγαίνει σε εκλογές το 2023 και θέλει να εδραιώσει την εθνικιστική υποστήριξη πιέζοντας τα σκανδιναβικά έθνη να πατάξουν όχι μόνο τους υποστηρικτές της κουρδικής μαχητικής ομάδας PKK -που έχει ήδη χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ- αλλά και σε θυγατρικές όπως η πολιτοφυλακή YPG στη Συρία.

Πηγή: Bloomberg