Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: «Όχι» στην αναγνώριση ρωσικών διαβατηρίων από κατεχόμενες περιοχές

Reuters

Την ανάγκη για συντονισμένη και συνεπή ευρωπαϊκή προσέγγιση ανέδειξε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα ρωσικά διαβατήρια από κατεχόμενες περιοχές

Να μην γίνονται δεκτά διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από τη Ρωσία σε παράνομα κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και της Γεωργίας στήριξε το Ευρωκοινοβούλιο, εγκρίνοντας σχετική απόφαση.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τη μη αποδοχή των ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδει η Ρωσία στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές και στις αποκαλούμενες αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, για χρήση όπως η έκδοση βίζα ή η διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με 531 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 34 αποχές.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλεύεται τα κράτη μέλη της ΕΕ και να καταρτίζει κατάλογο των ρωσικών ταξιδιωτικών εγγράφων, ιδίως διαβατηρίων, τα οποία δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά. Ωστόσο, όσοι διαφεύγουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα εξακολουθήσουν να μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ για ανθρωπιστικούς λόγους.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία μέσω νομικών και πολιτικών μέσων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Putin θα πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτόν τον παράνομο πόλεμο και για τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται κατά της Ουκρανίας και του λαού της».