Skip to main content

Covid-19: Επανέρχονται η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία σε περιοχές του Πεκίνου

REUTERS/Thomas Peter

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας δημοσιοποίησε οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που αφορούν τη διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ, τη διαχείριση των περιοχών υψηλού κινδύνου και τις πρακτικές απομόνωσης.

Mαθητές σχολείων σε πολλές συνοικίες του Πεκίνου επιστρέφουν από σήμερα στην τηλεκπαίδευση, μετά από την έκκληση που έκαναν οι αρχές στους κατοίκους ορισμένων από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς τα κρούσματα της Covid-19 τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε εθνικό επίπεδο καταγράφουν άνοδο. Στους δρόμους της πρωτεύουσας επικρατούσε ησυχία καθώς οι πολίτες έχουν κληθεί να τηλεργάζονται, ενώ τα καταστήματα, με εξαίρεση εκείνα με είδη μαναβικής, ήταν κλειστά.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι άλλοι δύο ασθενείς υπέκυψαν λόγω κορωνοϊού στο Πεκίνο – μια ημέρα αφού ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός από τον Μάιο – και ότι επιβεβαιώθηκαν 27.095 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 2.365 με συμπτώματα και 24.730 ασυμπτωματικά. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στον ασιατικό γίγαντα έχει ανέλθει σε 5.229 νεκρούς επί συνόλου 288.562 μολύνσεων με συμπτώματα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας μία ημέρα νωρίτερα επιβεβαιώθηκαν 24.435 κρούσματα του ιού, τα 2.267 με συμπτώματα και άλλα 22.168 ασυμπτωματικά, τα οποία οι κινεζικές αρχές καταμετρούν χωριστά. Στην πρωτεύουσα καταγράφηκαν 154 κρούσματα με συμπτώματα και 808 ασυμπτωματικά, στην οικονομική πρωτεύουσα Σαγκάη 6 και 33, στην Γκουάνγκτζου, πόλη 19 εκατ. κατοίκων, 296 και 7.885, στην Τσονγκτσίνγκ 183 και 4.527 αντίστοιχα.

Η Γκουάνγκτζου, μια πόλη στη νότια Κίνα σχεδόν 19 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα επίκεντρα των πρόσφατων ξεσπασμάτων στη χώρα, επέβαλε ένα πενθήμερο lockdown στην πολυπληθέστερη συνοικία της, την Μπαγιούν. Επίσης απαγόρευσε την παροχή υπηρεσιών εντός των καταστημάτων εστίασης και έκλεισε τα νυχτερινά κέντρα και τους κινηματογράφους στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία της πόλης.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας δημοσιοποίησε σήμερα λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που αφορούν τη διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ, τη διαχείριση των περιοχών υψηλού κινδύνου και τις πρακτικές απομόνωσης. Οι πρόσφατες προσπάθειες της χώρας να καταστήσει πιο στοχευμένα τα μέτρα κατά της COVID-19 έχουν ενισχύσει τις ελπίδες των επενδυτών για μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων παρότι η Κίνα αντιμετωπίζει τον πρώτο χειμώνα με την υψηλά μεταδιδόμενη παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πολιτική περί μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί σώζει ζωές και είναι απαραίτητη για την αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος υγείας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πλήρες άνοιγμα της κοινωνίας απαιτεί μια προσπάθεια για μαζικούς ενισχυτικούς εμβολιασμούς και μια αλλαγή του μηνύματος προς την κοινωνία σε μια χώρα όπου η νόσος εξακολουθεί να εμπνέει φόβο. Η Oxford Economics λέει ότι αναμένει την άρση της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων κατά το δεύτερο ήμισυ του 2023 με τα ποσοστά του εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους να παραμένουν σχετικώς χαμηλά. «Από επιδημιολογικής και πολιτικής πλευράς δεν θεωρούμε ότι η χώρα είναι ακόμη έτοιμη για άνοιγμα», ανέφερε ο οίκος σε σημερινή του έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters