Skip to main content

Κίεβο: Πιθανό να είμαστε στην Κριμαία «μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου»

Iryna Rybakova/ Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS (φωτ. αρχείου)

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας εκτιμάει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει μέχρι την άνοιξη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να βρίσκονται στην Κριμαία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας, Βολοντίμιρ Γαβρίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, ένα απροσδόκητο γεγονός στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως η ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να πάρει πίσω την Κριμαία μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ρωσική Ομοσπονδία  προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

«Νομίζω ότι η Ρωσία μπορεί να βρει έναν μαύρο κύκνο στη χώρα της, μέσα στη Ρωσία, και αυτό μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία μας με την Κριμαία», είπε σε συνέντευξή του στο Sky News εκτιμώντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να «πατήσουν στην Κριμαία» μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Το σενάριο είναι «δυνατό» και «δεν αποκλείεται», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το απρόβλεπτο γεγονός του «μαύρου κύκνου», απάντησε ότι ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να «εξαφανιστεί, για παράδειγμα, για κάποιο λόγο» ή να είναι «κάποιος από τον κύκλο του, ή να συμβεί κάτι, ή ίσως ένας συνδυασμός μιας πολύ απογοητευμένης κοινωνίας λόγω των απωλειών τους».

Στη συνέντευξή του, ο Γαβρίλοφ είπε επίσης ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να τελειώσει μέχρι την άνοιξη, σημειώνοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να πολεμούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρά τις σκληρές συνθήκες και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό «να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά μάχη εάν η Ρωσία είναι σε θέση να ενισχυθεί». «Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη. Αλλά η αίσθηση μου είναι ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, αυτός ο πόλεμος θα έχει τελειώσει».

Ερωτηθείς εάν η πρόσφατη ανακατάληψη της πόλης Χερσώνας κατέστησε πιο πιθανούς άλλους στόχους της ουκρανικής πλευράς, όπως η ανακατάληψη της Κριμαίας, ο Γαβρίλοφ σχολίασε: «Είναι μόνο θέμα χρόνου και, φυσικά, θα θέλαμε να τα καταφέρουμε νωρίτερα παρά αργότερα».

Όσον αφορά την πιθανότητα πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία, ο Γαβρίλοφ είπε ότι πιστεύει ότι είναι χαμηλή. Όπως και να’ χει αυτό δεν θα εμπόδιζε τα στρατεύματα της χώρας του να πολεμήσουν, είπε.

Τέλος, επανέλαβε τη γραμμή Ζελένσκι, ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνο εάν τα ρωσικά στρατεύματα είναι προετοιμασμένα να «φύγουν από κάθε εκατοστό της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Υπάρχει μια απόφαση μέσα στην κοινωνία στην Ουκρανία ότι πάμε μέχρι το τέλος. Δεν έχει σημασία τι είδους σενάριο υπάρχει στο τραπέζι. Ο κόσμος πλήρωσε πολύ αίμα, πολύ κόπο για όσα έχουμε ήδη πετύχει. Και όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή παγωμένη σύγκρουση είναι μόνο η συνέχεια αυτού του πολέμου ενάντια στην ύπαρξη της Ουκρανίας ως έθνους.

naftemporiki.gr