Skip to main content

Όρμπαν: Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι ένα βήμα προς τον πόλεμο

Για μια ακόμη φορά επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας ο Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε την Παρασκευή τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ως ένα «βήμα προς τον πόλεμο», εντείνοντας την κριτική του για την στρατηγική των Βρυξελλών που κρίνει «επικίνδυνη».

«Όποιος παρεμβαίνει οικονομικά σε μια στρατιωτική σύγκρουση παίρνει θέση», είπε ο εθνικιστής ηγέτης κατά την καθιερωμένη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό κοντά στην κυβέρνηση.

«Σιγά σιγά, ολισθαίνουμε προς τον πόλεμο», επέμεινε, ανησυχώντας για τη συσσώρευση μέτρων που ελήφθησαν για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Ο Βίκτορ Όρμπαν καταγγέλλει τακτικά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, ακόμη κι αν τις ψήφισε στο πλευρό των εταίρων του, κατηγορώντας τους για οικονομική οπισθοδρόμηση.

Η οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο) και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 20%, φτάνοντας μάλιστα το 45% στα τρόφιμα. Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια «εθνική διαβούλευση» για το θέμα και τοιχοκόλλησε αφίσες σε όλη τη χώρα με ένα μήνυμα που πλαισιώνεται από μια φωτογραφία ενός πυραύλου: «Οι κυρώσεις των Βρυξελλών μας καταστρέφουν».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι έτοιμος να «πολεμήσει» ένα πιθανό νέο πακέτο κυρώσεων και να διασφαλίσει ότι η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, «εξαιρείται», όπως συμβαίνει με το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

«Τώρα προμηθεύουμε καταστροφικά όπλα, εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στρατιώτες στο δικό μας έδαφος, επιβάλλουμε κυρώσεις στην ενέργεια. (…) Γινόμαστε αναπόσπαστο μέρος» της σύγκρουσης, επέμεινε ο κ. Όρμπαν. «Δεν μας πυροβολούν ακόμα, αλλά είμαστε στα πρόθυρα να γίνουμε πολεμιστές. Η Ευρώπη παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», κατέληξε.

Πηγή: Le Figaro