Skip to main content

Nord Stream: Επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ στους αγωγούς, βρέθηκαν ίχνη εκρητικών

REUTERS

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 & 2 επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για δολιοφθορά.

Επιβεβαιώνεται η θεωρία του σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, καθώς ο Σουηδός εισαγγελέας, Ματς Λιούνκβιστ, δήλωσε πως ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στους αγωγούς.

Τον Σεπτέμβριο εκρήξεις είχαν προκαλέσει διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 & 2, με τη θεωρία του σαμποτάζ να φάνταζε ήδη από τότε βέβαιη.

Τον περασμένο μήνα η Δανία ανακοίνωσε πως προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις. «Η ανάλυση, που έγινε, έδειξε ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν», αναφέρεται σε δήλωση της Σουηδικής Εισαγγελικής Αρχής.

Η έρευνα θα συνεχίσει να αναλύει τα τμήματα όπου σημειώθηκε η ζημιά για να δει «αν κάποιος μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος και αργότερα να απαγγελθεί κατηγορία», ανέφερε η δήλωση.

Η Ρωσία θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η εκτίμηση για το εύρος των ζημιών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 προτού αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι σε οποιαδήποτε επισκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στις 26 Σεπτεμβρίου οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις και ασυνήθιστες διαρροές αερίου στην ατμόσφαιρα στην περιοχή των αγωγών, που είναι εγκατεστημένοι σε διεθνή ύδατα, αλλά εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δανίας και της Σουηδίας.

Βίντεο των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας έδειχναν τη διαρροή να έχει δημιουργήσει στην επιφάνεια της θάλασσας έναν κύκλο με διάμετρο 1 χιλιομέτρου.

Η Ε.Ε. υποπτεύθηκε από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για σαμποτάζ, δείχνοντας εμμέσως (αλλά αποφεύγοντας να κάνει ευθεία αναφορά) το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αρνείται την όποια εμπλοκή και κάνει η ίδια λόγο για σαμποτάζ, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την Ουκρανία. Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το βρετανικό ναυτικό για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο.

Πηγές: Reuters, AFP, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ