Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα ακολουθήσει μετά τη Χερσώνα

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Οι Ρώσοι πιθανόν θα ξεκινήσουν νέα επίθεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενώ οι Ουκρανοί πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τη μαχητική ισχύ που ανακτήθηκε από την απελευθέρωση της δυτικής Χερσώνας για να ενισχύσουν τη συνεχιζόμενη αντεπίθεσή τους στην περιφέρεια Λουγκάνσκ ή για να ξεκινήσουν μια νέα αντεπιθετική κίνηση σε άλλη περιοχή.

Κατά την επίσκεψή του στην πόλη της Χερσώνας τη Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ρωτήθηκε πού θα προωθηθούν ενδεχομένως οι ουκρανικές δυνάμεις στην πορεία. «Όχι στη Μόσχα», απάντησε προσθέτοντας: «Δεν ενδιαφερόμαστε για τα εδάφη μιας άλλης χώρας».

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει. Πού θα εστιάσουν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά από τη μεγάλη νίκη που έφερε μετά από μήνες ξανά τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης της Χερσώνας στον έλεγχο του Κιέβου. Και πώς θα κινηθούν στην πορεία οι ρωσικές δυνάμεις μετά το πλήγμα στο γόητρό τους με την απώλεια μιας τόσο σημαντικής πόλης;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα τα στρατεύματα της Ουκρανίας έχουν την πρωτοβουλία στις συγκρούσεις, ωστόσο, πλησιάζει ο χειμώνας ο οποίος, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αναμένεται να σταματήσει τις μάχες αλλά εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το ρυθμό τους.

Απίθανη η κατάπαυση του πυρός

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην τελευταία του έκθεση εξετάζει την πιθανή εξέλιξη του πολέμου μετά την επιχειρησιακή επιτυχία της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο της δυτικής περιφέρειας της Χερσώνας.

Η παύση ή η παρατεταμένη επιβράδυνση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά τους επόμενους μήνες θεωρείται εντελώς απίθανη σημειώνει το think tank σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι μάλλον ανανεώνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν σχεδόν σίγουρα τις αντεπιθέσεις  τους που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Και οι δύο πλευρές μάχονται ήδη σε λασπώδη περιβάλλοντα. Καμία από τις δύο πλευρές δεν θα σταματήσει πιθανότατα να μάχεται όταν ο χειμώνας παγώσει το έδαφος και το καταστήσει ακόμη πιο ευνοϊκό για μεγάλης κλίμακας πόλεμο ελιγμών. Η μάχη είναι πιο πιθανό να ενταθεί παρά να χαλαρώσει καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες», σημειώνουν οι αναλυτές.

Τι μπαίνει στο στόχαστρο των Ρώσων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα επέτρεψε στον Σεργκέι Σουροβίκιν να αποσυρθεί από τη δυτική Χερσώνα με την προϋπόθεση ότι θα καταλάβει την υπόλοιπη περιφέρεια του Ντονέτσκ αξιοποιώντας τις ρωσικές δυνάμεις που αποχώρησαν από τη Χερσώνα αλλά και τους νεοαφιχθέντες κινητοποιημένους στρατιώτες.

Αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank επισημαίνοντας πως ήδη έχει αυξηθεί η ένταση των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων αρχικά γύρω από το Μπαχμούτ και έπειτα στα νοτιοδυτικά γύρω από την περιοχή Βουχλεντάρ, επιθέσεις που ξεκίνησαν στις 28 Οκτωβρίου.

«Αυτές οι επιθετικές προσπάθειες έχουν ελάχιστη επιχειρησιακή λογική. Με εξαίρεση το Μπαχμούτ, απέχουν πολύ από επιχειρησιακά σημαντικές τοποθεσίες και πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου, με λάσπη στο πεδίο, και από ανεπαρκώς προετοιμασμένους στρατιώτες, μη περιμένοντας να συγκεντρωθεί αρκετή δύναμη μάχης για αποφασιστικές επιχειρήσεις. Ο Σουροβίκιν πιθανότατα τους διέταξε να ξεκινήσουν αυτές τις επιθέσεις για να δείξει στον Πούτιν την δέσμευσή του».

Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ενταθούν οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, καθώς θα αξιοποιηθούν οι επιπλέον κινητοποιημένοι στρατιώτες μαζί με δυνάμεις που αποσύρονται από τη δυτική Χερσώνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή θα βρεθούν υπό πίεση και το Κίεβο πολύ πιθανόν θα πρέπει να εκτρέψει στρατεύματα για να αμυνθούν ενάντια σε αυτές τις ανανεωμένες ρωσικές επιθέσεις, σημειώνουν εκτιμώντας ότι οι Ρώσοι δεν είναι πιθανό να επιτύχουν σημαντικά επιχειρησιακά κέρδη παρά τις ανανεωμένες προσπάθειές τους, αν και θα μπορούσαν να κερδίσουν τον έλεγχο του Μπαχμούτ με την πάροδο του χρόνου αλλά με τεράστιο κόστος.

Οι ρωσικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ περιλαμβάνουν συμβατικές μονάδες των τακτικών ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, κινητοποιημένους στρατιώτες, στρατεύματα της ιδιωτικής ομάδας Wagner, σχηματισμούς BARS (Ρωσική εθελοντική εφεδρεία), μονάδες πολιτοφυλακής από τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στρατιώτες από τις τσετσενικές μονάδες του Ραμζάν Καντίροφ και τάγματα εθελοντών.

«Αυτή η παράξενη μίξη μάχιμων δυνάμεων θα έχει σημαντικά μικρότερη αποτελεσματική μαχητική ισχύ από ό,τι θα είχε μια ομάδα συμβατικών μονάδων παρόμοιου μεγέθους. Είναι εξαιρετικά απίθανο ο Σουροβίκιν να μπορέσει να τη μετατρέψει σε μια δύναμη ικανή να διεξάγει μεγάλης κλίμακας επιθετικό μηχανοποιημένο πόλεμο ελιγμών, ιδιαίτερα επειδή δεν αφιερώνει καν (ή δεν του επιτρέπεται να αφιερώσει) χρόνο για να δημιουργήσει μια συνεκτική δύναμη κρούσης προτού ξεκινήσει την επίθεση», αναφέρουν οι αναλυτές.

Πού θα στραφεί η Ουκρανία

Η Ουκρανία πιθανότατα θα ανακτήσει μαχητικές δυνάμεις από τη δυτική Χερσώνα και θα τις αναδιατάξει σε άλλες περιοχές εξυπηρετώντας τόσο αμυντικές επιχειρήσεις όσο και αντεπιθέσεις.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσπαθήσουν να κυνηγήσουν τους Ρώσους πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο, σε διάφορα σημεία, αλλά είναι απίθανο να το πράξουν επειδή η υλικοτεχνική υποστήριξη για την υποστήριξη μιας τέτοιας τοποθέτησης  στην ανατολική όχθη είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί.

Ως εκ τούτου, η Ουκρανία είναι πιο πιθανό να εδραιώσει τον έλεγχό της στη δυτική όχθη του Δνείπερου, να διατηρήσει εκεί αρκετές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια των Ρώσων να διασχίσουν ξανά τον ποταμό και να ανακατανείμει δυνάμεις σε άλλες περιοχές.

Η ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ σίγουρα θα απαιτήσει από την Ουκρανία να δεσμεύσει ορισμένες δυνάμεις για να αμυνθούν σε αυτήν την περιοχή. Πιθανότατα όμως το Κίεβο θα στείλει ένα μέρος της ανακτημένης μαχητικής δύναμης είτε για να ενισχύσει τη συνεχιζόμενη αντεπίθεσή του στην περιφέρεια Λουγκάνσκ είτε για να ξεκινήσει μια νέα αντεπίθεση σε κάποια άλλη περιοχή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν περιορισμένα κέρδη στην περιφέρεια Λουγκάνσκ και πιθανότατα θα είναι σε θέση να έχουν περισσότερα κέρδη εάν ενισχυθούν από στρατεύματα από τη δυτική Χερσώνα. «Οι Ρώσοι ενισχύουν επίσης τις αμυντικές τους θέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, όμως αλλά η Ουκρανία παρ’ όλα αυτά προχωρά προς τα εμπρός και δεν υπάρχει λόγος να προβλεφθεί ότι οι κακώς εκπαιδευμένοι, ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και με χαμηλό ηθικό Ρώσοι έφεδροι θα είναι σε θέση να σταματήσουν την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων».

naftemporiki.gr