Skip to main content

Ουκρανία: Θα φρενάρει τις μάχες ο χειμώνας μετά τη Χερσώνα;

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Τι μας αποκαλύπτει η ρωσική υποχώρηση στη Χερσώνα για τη Ρωσία και τι για την Ουκρανία.

Με ανάμεικτα συναισθήματα αποχαιρετούν τα ρωσικά στρατεύματα τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιφέρεια της Χερσώνας. Άλλοι στέκονται στο αναπόφευκτο της υποχώρησης σημειώνοντας ότι «η υπεράσπιση της πόλης με αυτές τις προμήθειες θα ήταν πλήρης τρέλα», και άλλοι αποχωρούν με την υπόσχεση να επιστρέψουν.

Η ρωσική υποχώρηση από την δυτική όχθη του ποταμού εκτιμάται από την ουκρανική πλευρά ότι θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα. Η ρωσική πλευρά υποστήριξε ωστόσο την Παρασκευή ότι η υποχώρηση έχει ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακαταλάβουν πολλά εδάφη και πλησιάζουν την πόλη της Χερσώνας.

Το R.Politik καταλήγει σε τρία συμπεράσματα όσον αφορά τη Μόσχα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο της υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων:

1.Το Κρεμλίνο μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα λάθη του: προετοίμασε το πατριωτικό κοινό εκ των προτέρων για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν (επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία) δήλωσε από την αρχή ότι μπορεί να ληφθεί μια «δύσκολη απόφαση». Έγινε εκκένωση και πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες. «Ως εκ τούτου, το σοκ μετριάστηκε».

2.Το συντηρητικό στρατόπεδο, ωστόσο, αποδείχθηκε διχασμένο. Ένα μέρος του υποστήριξε την απόφαση, και ένα άλλο μέρος του βλέπει λάθη, ήττες, ντροπή. «Αλλά η ίδια η διάσπαση, φυσικά, βοηθά τις αρχές να αμβλύνουν το πλήγμα αυτής της απόφασης. Το Κρεμλίνο μαθαίνει να λειτουργεί με μια αρνητική ατζέντα, εν μέρει παίρνοντάς την από τα χέρια του στρατού».

3.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει στην παλιά λογική: δεν πρόκειται για πόλεμο αλλά για ειδική επιχείρηση. Οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται από έναν στενό κύκλο «επαγγελματιών» και ο πρόεδρος κρατά αποστάσεις. «Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι ο Πούτιν επωφελείται από αυτό και ότι έτσι απαλλάσσεται από την ευθύνη, αυτό δεν συμβαίνει, αλλά πρόκειται για το ακριβώς αντίστροφο. Η απροθυμία του να αναγνωρίσει τον πόλεμο οδηγεί σε ανεπαρκή τοποθέτηση του προέδρου. Εμφανίζεται αδύναμος, ανίκανος να αναλάβει τις ευθύνες του… Με άλλα λόγια, αυτή η συμπεριφορά βλάπτει τον Πούτιν τελικά».

Πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας

Σε ευρύτερο πλαίσιο η ανάκτηση της Χερσώνας από την Ουκρανία έχει λεχθεί ότι θα μπορούσε να ανατρέψει την έκβαση του πολέμου. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν κατά κάποιο τρόπο την Ουκρανία να «κλείσει» την υπόθεση ανακτώντας τον έλεγχο της πόλης ώστε να εκκινήσει μια πρώτη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, από θέση ισχύος.

Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), οι μάχες στην Ουκρανία δεν αναμένεται να σταματήσουν, ούτε θα υποπέσουν σε κατάσταση αδιεξόδου, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, το NBC News ανέφερε στις 9 Νοεμβρίου ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης προσβλέπουν σε μια «αναμενόμενη χειμερινή επιβράδυνση των μαχών ως ευκαιρία για να ξεκινήσει η διπλωματία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Οι προκλήσεις που αναμένεται να δυσκολέψουν τις μάχες:

  • Η λάσπη του φθινοπώρου και της άνοιξης μπορεί να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την πρόοδο, το ίδιο και ο ελαττωματικός ή ανεπαρκής εξοπλισμός το χειμώνα.
  • Μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί στον κρύο καιρό.
  • Οι ελλείψεις εξοπλισμού ή πυρομαχικών θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πρόοδο λόγω υλικοτεχνικών δυσκολιών- όχι λόγω των χειμερινών καιρικές συνθήκες

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι απίθανο να σταματήσουν τις αντεπιθέσεις τους λόγω της άφιξης του χειμώνα και μπορεί να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν το παγωμένο έδαφος για να κινηθούν πιο εύκολα από ό,τι θα μπορούσαν τους λασπώδεις μήνες του φθινοπώρου, εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank προσθέτοντας ότι εάν οι μάχες σταματήσουν αυτόν τον χειμώνα, αυτό θα οφείλεται σε υλικοτεχνικές προκλήσεις και στο αποκορύφωμα πολλών εκστρατειών και από τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, μια κατάπαυση του πυρός στην παρούσα φάση θα ήταν προς το συμφέρον της Μόσχας καθώς θα εξασφάλιζε την παύση που χρειάζεται απεγνωσμένα για την ανασύσταση των ρωσικών δυνάμεων.

Επίσης, δεδομένου ότι η Ρωσία προσπαθεί να εκπαιδεύσει 120.000 στρατεύσιμους για να αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή την άνοιξη, οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα στοχεύουν να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κατεχόμενα εδάφη προτού φτάσουν αυτές οι ρωσικές ενισχύσεις.

naftemporiki.gr