Skip to main content

Στη Χερσώνα ο Ζελένσκι

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι είναι «πραγματικά χαρούμενος» για την απελευθέρωση της Χερσώνας, όπως και ο λαός της Ουκρανίας.

Την απελευθερωμένη από τα ρωσικά στρατεύματα Χερσώνα επισκέφτηκε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Προχωράμε μπροστά», είπε απευθυνόμενος στα στρατεύματα. «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για τη στήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και είπε ότι η αποστολή από τις ΗΠΑ αμερικανικών συστημάτων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών HIMARS έχει κάνει μεγάλη διαφορά για το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι μίλησε σε πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας, μερικοί από τους οποίους κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας ή τις φορούσαν στους ώμους τους, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο.

Είπε ότι ήταν σημαντικό να επισκεφτεί τη Χερσώνα για να εκφράσει την υποστήριξή του στους κατοίκους που άντεξαν περίπου οκτώ μήνες ρωσικής κατοχής και να τους αποδείξει ότι «πραγματικά επιστρέφουμε, υψώνουμε πραγματικά τη σημαία μας».

Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι «πραγματικά χαρούμενος» για την απελευθέρωση, όπως και ο λαός της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς πού θα μπορούσαν θα μπορούσαν να στοχεύσουν οι ουκρανικές δυνάμεις στη συνέχεια, είπε: «Όχι στη Μόσχα…Δεν μας ενδιαφέρουν τα εδάφη άλλης χώρας».

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ερευνητές έχουν ήδη τεκμηριώσει πάνω από 400 εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ρώσοι στη διάρκεια της οκτάμηνης κατοχής της πόλης.

Η απώλεια της Χερσώνας, η οποία βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο από τα πρώτα στάδια του πολέμου, είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία.

Η Χερσώνα πέρασε στον έλεγχο της Μόσχας τον Μάρτιο, σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ρωσίας στον πόλεμο. Η περιοχή ήταν επίσης μία από τις τέσσερις που που προσαρτήθηκαν μετά τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

naftemporiki.gr