Skip to main content

Μελόνι μαινόμενη κατά Παρισιού για το Ocean Viking

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Εμφανώς εκνευρισμένη η Τζόρτζια Μελόνι κατήγγειλε την στάση του Παρισιού για το ζήτημα του ελλιμενισμού του Ocean Viking, το οποίο κατέπλευσε στην Τουλόν με 234 μετανάστες: «Επιθετική, ακατανόητη και αδικαιολόγητη η στάση της Γαλλίας», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Οξύνονται τα πνεύματα μεταξύ Παρισιού και Ρώμης. Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι κατήγγειλε την Παρασκευή μια «επιθετική, ακατανόητη και αδικαιολόγητη» γαλλική στάση, καθώς το Παρίσι ανακοίνωσε μέτρα αντιποίνων κατά της Ρώμης που αρνήθηκε να ελλιμενίσει το πλοίο Ocean Viking που μετέφερε μετανάστες, αναγκάζοντας τη Γαλλία να το υποδεχθεί.

«Με ενόχλησε πολύ η επιθετική αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία είναι ακατανόητη και αδικαιολόγητη», δήλωσε στον Τύπο.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ήθελε να βρει «μια ευρωπαϊκή λύση» στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Δεν είναι έξυπνο να διαφωνείς με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα ή άλλες χώρες. Θέλω να αναζητήσω μια κοινή λύση», είπε.

Το πλοίο Ocean Viking με 230 μετανάστες έφτασε στο λιμάνι της Τουλόν στη νότια Γαλλία την Παρασκευή και «το ένα τρίτο» των επιβατών μεταναστών θα «μεταφερθεί» στη Γαλλία, ανακοίνωσε το Παρίσι που επέκρινε την «ακατανόητη επιλογή» της Ιταλίας να μην δεχτεί το πλοίο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Γαλλία αποφάσισε να αναστείλει «με άμεση ισχύ» την προγραμματισμένη υποδοχή για αυτό το καλοκαίρι 3.500 προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία. Η Γαλλία «θα επισύρει επίσης τις συνέπειες» της ιταλικής στάσης στις άλλες πτυχές της «διμερούς σχέσης» της, επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η κ. Μελόνι, από την πλευρά της, υιοθέτησε τις δικαιολογίες που προέβαλε την προηγούμενη μέρα ο Υπουργός Εσωτερικών του Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος απάντησε στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Ιταλία είχε υποδεχθεί σχεδόν 90.000 μετανάστες φέτος, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες που είχαν δεσμευτεί να τον βοηθήσουν και να φροντίσουν 8.000 άτομα είχαν δεχτεί τελικά μόνο 117.

«Κάτι δεν λειτουργεί» στην ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστών, είπε η Τζόρτζια Μελόνι, τονίζοντας ότι «δεν γράφεται σε καμία συμφωνία» ότι η Ιταλία πρέπει να είναι «το μόνο δυνατό λιμάνι αποβίβασης στη Μεσόγειο». Επεσήμανε δε ότι «την ίδια μέρα» που ξεκίνησε η διαμάχη για το πλοίο Ocean Viking, η Ιταλία «υποδέχτηκε 600 μετανάστες στις ακτές της».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro

Διαβάστε επίσης: Το μεταναστευτικό δοκιμάζει τις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας