Skip to main content

Ocean Viking: Ελλιμενίστηκε στην Τουλόν το πλοίο με τους μετανάστες

Camille Martin Juan/Sos Mediterranee/Handout via REUTERS

Στο λιμάνι της Τουλόν, στη ν. Γαλλία, έφτασε το Ocean Viking με τους 234 μετανάστες.

Κατέπλευσε το πλοίο Ocean Viking στην Τουλόν, στη νότια Γαλλία, όπου θα αποβιβαστούν οι 234 μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

Το πλοίο, το οποίο έχει ναυλώσει η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και αναζητούσε μάταια επί τρεις εβδομάδες ασφαλές λιμάνι στην Ιταλία, έφτασε στην Τουλόν περίπου στις 08:50 τοπική ώρα (09:50 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελλιμενίζεται στη Γαλλία πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε χθες Πέμπτη την στάση της Ρώμης που δεν δέχθηκε το πλοίο και πρόσθεσε ότι το Παρίσι αποφάσισε να το υποδεχθεί κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό καθήκον».

Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που επιβαίνουν στο Ocean Viking θα μεταφερθούν σε «ζώνη αναμονής», διευκρίνισε ο Νταρμανέν. Οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 57 παιδιά, «δεν θα μπορούν να βγουν από το διοικητικό κέντρο όπου θα μεταφερθούν και τεχνικά δεν θα βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος», εξήγησε ο ίδιος.

Η ακροδεξιά στη Γαλλία έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για την απόφαση του Παρισιού, με τη Μαρίν Λε Πεν να κάνει λόγο για «χαλαρότητα», ενώ η αριστερά και οι οικολόγοι χαιρέτισαν «μια απόφαση αντάξια των αρχών» της Γαλλίας.

Τα δύο τρίτα των διασωθέντων δεν θα μείνουν στη Γαλλία, αφού θα μεταφερθούν σε εννέα χώρες, σύμφωνα με το υπουργείο. Η Γερμανία θα δεχθεί περίπου 80 μετανάστες, ενώ άλλους θα δεχθούν το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters