Skip to main content

«Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις»: Πώς σχολιάζει το Κίεβο τη ρωσική υποχώρηση στη Χερσώνα

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

«Μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική απόσυρση», δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαϊλο Ποντολιακ.

Η ανακοίνωση της Μόσχας για την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, στην περιφέρεια της Χερσώνας, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Από τον προηγούμενο μήνα υπήρχαν αναφορές ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται, και έχουν ήδη ξεκινήσει, την υποχώρησή τους. Αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο αφορούσε την πόλη της Χερσώνας, και κατά πόσο τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκατέλειπαν μια στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Από την πλευρά της η Ουκρανία ήταν επιφυλακτική από την πρώτη στιγμή φοβούμενη για παγίδα των Ρώσων, ότι δηλαδή προσποιούνται ότι υποχωρούν. Την ίδια στάση τηρούν και σήμερα, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, υπό την απειλή της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων.

«Μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική απόσυρση», δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαϊλο Ποντολιακ. Αργότερα έγραψε στο Twitter: «Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις. Δεν βλέπουμε σημάδια ότι η Ρωσία εγκαταλείπει τη Χερσώνα χωρίς μάχη. Ένα μέρος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει στην πόλη και δεσμεύονται επιπλέον εφεδροι στην περιοχή. Η Ουκρανία απελευθερώνει εδάφη με βάση τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών και όχι τις στημένες τηλεοπτικές δηλώσεις».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο νυχτερινό του μήνυμα προέτρεψε σε  αυτοσυγκράτηση παρά την «πολλή χαρά στον χώρο των μέσων ενημέρωσης σήμερα». «Ο εχθρός δεν μας φέρνει δώρα, δεν κάνει χειρονομίες καλής θέλησης. Αγωνιζόμαστε στον δρόμο μας προς τα πάνω».

«Και όταν πολεμάς, πρέπει να καταλάβεις ότι κάθε βήμα είναι πάντα αντίσταση από τον εχθρό, είναι πάντα η απώλεια των ζωών των ηρώων μας. Ως εκ τούτου, κινούμαστε πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς περιττό ρίσκο. Για το συμφέρον της απελευθέρωσης ολόκληρης της γης μας και για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι απώλειες», συμπλήρωσε.

Η επιφυλακτικότητα της Ουκρανίας έγκειται, όπως το έθεσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέξιι Αρέστοβιτς,  στο γεγονός ότι οι προθέσεις της Μόσχας παραμένουν ασαφείς.

«Αποχωρούν, αλλά όχι τόσο όσο θα γινόταν αν ήταν πλήρης αποχώρηση ή ανασυγκρότηση», είπε. «Και προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους – θα εμπλακούν σε μάχη μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη Χερσώνα; Προχωρούν πολύ αργά», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr