Skip to main content

ΗΠΑ: Εκλογές χωρίς τελικά αποτελέσματα για εβδομάδες;

REUTERS/Shannon Stapleton

Σε ορισμένες πολιτείες ξεκινά από νωρίς η καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων. Η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα, για παράδειγμα, επιτρέπουν στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών να βγάλουν τα ψηφοδέλτια από τους φακέλους πριν από την ημέρα των εκλογών, ώστε να αρχίσει γρήγορα η καταμέτρηση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι πολύ πιθανό να περάσουν μέρες ή και εβδομάδες για να διαφανεί ποιο κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κυρίως στη Γερουσία.

Με δεδομένο ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολιτείες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ κοντά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για μια μακρά  εκλογική νύχτα. Στην καθυστέρηση για την ανάδειξη των νικητών, συμβάλει επίσης και το γεγονός ότι πάνω από 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν στείλει επιστολικές ψήφους, οι οποίες θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την καταμέτρησή τους. Παραδοσιακά, την ψηφοφορία με επιστολικές ψήφους χρησιμοποιούν κυρίως οι Δημοκρατικοί, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τείνουν να πηγαίνουν στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών.

Εκλογικός «αντικατοπτρισμός»

Σε ορισμένες πολιτείες ξεκινά από νωρίς η καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων. Η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα, για παράδειγμα, επιτρέπουν στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών να βγάλουν τα ψηφοδέλτια από τους φακέλους πριν από την ημέρα των εκλογών, ώστε να αρχίσει γρήγορα η καταμέτρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί αρχικά ένα μεγάλο προβάδισμα κατά τη διάρκεια της εκλογικής νύχτας, το οποίο στη συνέχεια σταδιακά να εξαφανιστεί όσο προχωρά η καταμέτρηση. Με βάση το «μπλε» χρώμα των Δημοκρατικών, γίνεται λόγος για «μπλε αντικατοπτρισμό», ή ψευδαίσθηση.

Αντίθετα, μπορεί να υπάρξει και «κόκκινος αντικατοπτρισμός» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αρχικά φανούν να  έχουν το πλεονέκτημα στην καταμέτρηση. Το φαινόμενο μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, στην Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, όπου απαγορεύεται στις εφορευτικές επιτροπές να ανοίγουν τους φακέλους με τις επιστολικές ψήφους, πριν από την ημέρα των εκλογών.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενδέχεται να υπάρξουν στα exit polls παραπλανητικές εντυπώσεις για τους νικητές. Αυτό συνέβη άλλωστε στις προεδρικές εκλογές, πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολύ καλές προοπτικές για να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή,αλλά οι πιθανότητες στη Γερουσία είναι μοιρασμένες.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Το πρώτο «κύμα» των αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνει γνωστό από τις 02:00 (ώρα Ελλάδος), όταν θα κλείσουν οι κάλπες σε αρκετές πολιτείες της ανατολικής ακτής. Μια πρώτη τάση θα μπορούσε να φανεί τότε, αν για παράδειγμα οι  Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν ξεκάθαρα  κάποιες «κούρσες», όπως η έδρα στη Γερουσία, στη Βόρεια Καρολίνα.

Στην Καλιφόρνια επίσης, για παράδειγμα, συχνά χρειάζονται εβδομάδες για να μετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια, καθώς η πολιτεία δέχεται επίσης τα επιστολικά ψηφοδέλτια  ακόμη κι αν φτάσουν μέρες μετά τις εκλογές, εφόσον οι φάκελοι έχουν σφραγίδα ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι την ίδια την ημέρα των εκλογών, δηλαδή την 8η Νοεμβρίου. Στην Νεβάδα και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, ισχύει το ίδιο.

Η κατάσταση ενδέχεται πάντως να ξεκαθαρίσει  γύρω στις 05.00 το πρωί, γιατί τότε θα κλείσουν οι κάλπες στις μεσοδυτικές πολιτείες .

Καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει τον τελικό νικητή στη Γερουσία είναι οι πολιτείες Πενσυλβάνια,  Αριζόνα  και η Τζόρτζια. Σε αυτές τις πολιτείες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους. Ειδικά στην Τζόρτζια, αν κανένας από τους υποψήφιους δεν λάβει πάνω από το 50% των ψήφων, θα υπάρξει δεύτερος γύρος που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.