Skip to main content

ΗΠΑ: Τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τις ενδιάμεσες εκλογές

REUTERS/Carlos Barria

Ποιος ψηφίζει και τι ζητάνε οι ψηφοφόροι είναι ανάμεσα στα βασικά ζητήματα.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατομμύρια Αμερικανοί για τις ενδιάμεσες εκλογές για την Βουλή των Αντιπροσώπων και την ανανέωση του ενός τρίτου των μελών της Αμερικανικής Γερουσίας. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, με τις εκλογές να θεωρούνται σημαντικές για την υπόλοιπη θητεία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αλλά και για το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εκλογές έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα και την ανησυχία για το πιθανό χάος –από τη βία στα εκλογικά κέντρα μέχρι τους υποψηφίους που αρνούνται να αποδεχτούν την ήττα.

Το Conversation συνοψίζει τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τις ενδιάμεσες εκλογές:

Ποιος ψηφίζει

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων κατά τις ενδιάμεσες εκλογές είναι συνήθως χαμηλή – αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη προσέλευση φέτος. Ωστόσο, το ερώτημα για το ποιος θα κατευθυνθεί πραγματικά τις κάλπες θα είναι επίσης κρίσιμο, καθώς στενεύουν τα περιθώρια στη κούρσα για τις βασικές πολιτείες.

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές, σε αντίθεση με την υψηλότερη συμμετοχή τους στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον μελετητή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Jan Leighley. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι επίσης πιο πιθανό να ταυτοποιηθούν ως Δημοκρατικοί. «Επομένως, εάν οι νεότεροι ψηφοφόροι υποεκπροσωπούνται στις εκλογές του Νοεμβρίου 2022, είναι πιθανό να εκλεγούν περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί, καθώς και υποψήφιοι λιγότερο πιθανό να αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των νεότερων πολιτών για βασικά ζητήματα», σημειώνει ο Leighley.

Φέτος, εν τω μεταξύ, αναμένεται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα αριθμοί-ρεκόρ Λατίνων. Το 2020, οι περισσότεροι Λατίνοι ψήφισαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – αλλά αυξανόμενος αριθμός Λατίνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν επίσης υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει η Mary Lehman Held του Πανεπιστημίου του Τενεσί τονίζοντας ότι οι Λατίνοι ψηφοφόροι έχουν διαφορετικό υπόβαθρο, αξίες και προτεραιότητες. «Οι μεταναστευτικές πολιτικές επηρεάζουν μόνο ένα υποσύνολο Λατίνων, κυρίως Μεξικανούς, ακολουθούμενους από κόσμο από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα», εξηγεί η Lehman Held.

Τι θέλουν οι ψηφοφόροι

Για το BBC ίσως το μόνο πράγμα που θα επηρεάσει την σημερινή ψήφο είναι η οικονομία. Η άνοδος του πληθωρισμού είναι η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων φέτος, παρόλο που κανένα πολιτικό κόμμα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αντιμετώπιση του ζητήματος και τη μείωση του πληθωρισμού, αναφέρει ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Τέξας, William Chittenden.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade, η πολιτική των αμβλώσεων δεν φαίνεται να οδηγεί τους Αμερικανούς στις κάλπες, σύμφωνα με τους μελετητές κοινωνικών επιστημών της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Northwestern Matthew A. Baum, Alauna Safarpour, Jonathan Schulman και Kristin Lunz Trujillo. Η απόφαση «μπορεί αρχικά να κινητοποίησε τους  ψηφοφόρους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ιδιαίτερα τις γυναίκες, αλλά τα αποτελέσματά της φαίνεται να έχουν μειωθεί όταν ρωτήσαμε τους Αμερικανούς για τις προθέσεις τους να ψηφίσουν ξανά τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο», αναφέρουν.

Οι εκλογές δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε

Η γενική δυσπιστία απέναντι στην εκλογική διαδικασία είναι υψηλή στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του 2020 – και την άρνηση του πρώην προέδρου Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του. Πρόκειται για μια νέα εποχή στην πολιτική, όπου δεν είναι απαραιτήτως δεδομένο ότι «εκλογές συμβαίνουν, μετρώνται οι ψήφοι, ανακηρύσσονται οι νικητές και η δημοκρατία προχωρά», σημειώνει ο Thom Reilly του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Ένας παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση αφορά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη δημοκρατία που εκλέγει πολλούς από τους εκλογικούς της αξιωματούχους, και τα υψηλόβαθμα μέλη των Ρεπουμπλικανικών ή Δημοκρατικών συνήθως επιβλέπουν τις εκλογές σε πολιτειακό επίπεδο. «Αυτό το κομματικό σύστημα λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα επειδή, στην ουσία, κάθε κόμμα ήλεγχε την ικανότητα του άλλου κόμματος να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Όσο οι πολιτείες ήταν πολιτικά διαφορετικές, τα μέλη των δύο μεγάλων κομμάτων ενεργούσαν με καλή πίστη και αυτό το μοντέλο λειτούργησε – αν και ατελώς».

Πλέον υπάρχουν στοιχεία ότι οι νέοι και άκρως φανατικοί πολιτικά εργαζόμενοι στις δημοσκοπήσεις και εκλογικοί παρατηρητές σχεδιάζουν να διαταράξουν τις εκλογές, δυνητικά μειώνοντας την πίστη του κοινού σε αυτόν τον ουσιαστικό δημοκρατικό θεσμό και αποδυναμώνοντας την ίδια τη δημοκρατία. Και ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων που διεκδικούν κυβερνητικούς εκλογικούς ρόλους αρνούνται τις εκλογές. Εάν κερδίσουν, τονίζει ο Reilly, αυτό θα διαβρώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκλογική ακεραιότητα.

Οι μαύροι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν πιθανό εκφοβισμό

Εν μέσω προειδοποιήσεων από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σχετικά με την πολιτική βία την ημέρα των εκλογών – τις οποίες διερεύνησε ο ερευνητής ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στην κομητεία της Βαλτιμόρης,  Richard Forno– υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τα εκλογικά τμήματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη ένας τόπος πολιτικής βίας. Η απειλή φέρνει στο νου προσπάθειες των λευκών ψηφοφόρων να εκφοβίσουν και να απειλήσουν τους μαύρους ψηφοφόρους.

naftemporiki.gr