Skip to main content

Μπάιντεν: Καλεί τους Αμερικανούς να πάρουν θέση ενάντια στην πολιτική βία

Καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι  η Αμερική μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτική βία.

Έκκληση να διατηρηθεί η δημοκρατία απεύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του έξι ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Στις εκλογές αυτές κρίνονται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, οι θώκοι κυβερνητών και τοπικών αιρετών.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε ότι  η Αμερική μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτική βία. «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το «μεγάλο ψέμα» του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα περί νοθείας των εκλογών του 2020 έχει γίνει «άρθρο πίστης» στην ακραία πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Θα ήταν «άνευ προηγουμένου», «παράνομο», «αντιαμερικανικό» είπε αναφερόμενους στους υποψήφιους που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών σε περίπτωση που ηττηθούν. Εάν το κάνουν πράγματι, προειδοποίησε ότι θα «ανοίξουν την πόρτα στο χάος».

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε σε μικρή απόσταση από το Καπιτώλιο, την έδρα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου, όπου οπαδοί του Τραμπ, πεισμένοι πως εκείνος ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020, εξαπέλυσαν επίθεση και προκάλεσαν χάος την 6η Ιανουαρίου 2021, σοκάροντας τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο.

«Θα ήθελα να είμαι σε θέση να πω ότι η επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας έλαβε τέλος εκείνη την ημέρα. Αλλά δεν είμαι σε θέση», πέταξε ο κ. Μπάιντεν, απαριθμώντας υποψήφιους έτοιμους να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, των πρώτων στη χώρα έπειτα από την επίθεση εκείνη.

«Υπάρχουν υποψήφιοι που διεκδικούν αξιώματα σε όλα τα κλιμάκια της αμερικανικής δημόσιας διοίκησης (…) οι οποίοι αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες συμμετέχουν», τόνισε ο Δημοκρατικός ένοικος του Λευκού Οίκου.

naftemporiki.gr