Skip to main content

Ο Σούνακ εξετάζει αν είναι «εφικτές» όλες οι δεσμεύσεις του

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ επανεξετάζει τις δεσμεύσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι είναι «εφικτές», ανέφερε το γραφείο του.

Ο Ρίσι Σούνακ κατά την προεκλογική του εκστρατεία το καλοκαίρι υποσχέθηκε αρκετά. Τώρα που ανέλαβε την εξουσία μετά την περιπετειώδη θητεία της Λιζ Τρας, προβαίνει σε ανασκόπηση όλων των δεσμεύσεών του, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι μπορεί να τις πραγματοποιήσει.

Ο κ. Σούνακ ηττήθηκε από την Λιζ Τρας τον Σεπτέμβριο στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών, που διήρκησε 2 μήνες, και κατά την οποία παρουσίασε ένα πρόγραμμα για την κυβέρνηση που κυμαινόταν από φορολογικές περικοπές έως την κατάργηση όλων των νόμων της ΕΕ και τα «πράσινα» ζητήματα.

Η Τρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί επτά εβδομάδες αργότερα, αφού προκάλεσε οικονομική αναταραχή με ένα τεράστιο σύνολο μη κοστολογημένων φορολογικών περικοπών, και ο Σούνακ έγινε πρωθυπουργός με… συνοπτικές διαδικασίες.

Ενώ ο νέος πρωθυπουργός είναι αφοσιωμένος στο «αίσθημα» των υποσχέσεών του από το καλοκαίρι, πρέπει να αξιολογήσει «τι είναι δυνατό» στο νέο οικονομικό κλίμα που ακολουθεί τη θητεία της κ. Τρας, είπε ο γραμματέας Τύπου του στους δημοσιογράφους σε τακτική ενημέρωση την Τετάρτη.

Η παραδοχή από την Ντάουνινγκ Στριτ εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει ο Σούνακ. Ούτε ο ίδιος ούτε η Τρας οδήγησαν τους Τόρηδες σε γενικές εκλογές και αντ’ αυτού τοποθετήθηκαν από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, μετά την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τον Ιούλιο.

Οι δεσμεύσεις του Ρίσι Σούνακ από το καλοκαίρι περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ετήσιου ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη σύσταση μιας «εκκρεμούς ομάδας εργασίας» τύπου εμβολίων Covid για τη μείωση των λιστών αναμονής στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

«Εξετάζουμε όλες τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία του πρωθυπουργού και εξετάζουμε αν είναι η κατάλληλη στιγμή να τις προωθήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου «Τα εξετάζουμε όλα, πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να βεβαιωθούμε τι είναι παραδοτέο και τι είναι δυνατό».

Οι δεσμεύσεις δόθηκαν πριν από λίγους μήνες και «το πλαίσιο είναι κάπως διαφορετικό, προφανώς, οικονομικά και δεν αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις τώρα ούτε έτσι», πρόσθεσε. «Με όλες αυτές τις προεκλογικές δεσμεύσεις, η πρόθεση παραμένει πραγματική, και είναι η περίπτωση του πρωθυπουργού να κάθεται με τους υπουργούς Εξωτερικών για να συζητήσει τρόπους για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».