Skip to main content

Βραζιλία: Υποστηρικτές του Μπολσονάρου κλείνουν τους δρόμους μετά την ήττα του

Supporters of Brazil’s President Jair Bolsonaro, mainly truck drivers, block a highway during a protest over Bolsonaro’s defeat in the presidential run-off election, in Curitiba, in the state of Parana, Brazil November 1, 2022. REUTERS/Rodolfo Buhrer

Με το σύνολο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Λούλα κέρδισε το 50,9% των έγκυρων ψήφων απέναντι στο 49,1% του Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου δεν παραδέχτηκε την ήττα του ούτε αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι Βραζιλιάνοι οδηγοί φορτηγών που υποστηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου έστησαν οδοφράγματα σε όλη την χώρα, μετά την ήττα του στις εκλογές από τον κεντροαριστερό Λούλα. Οδοφράγματα αναφέρθηκαν σε όλες τις πολιτείες εκτός από δύο, προκαλώντας σημαντική αναστάτωση και επηρεάζοντας τις αλυσίδες προμήθειας τροφίμων.

Με το σύνολο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Λούλα κέρδισε το 50,9% των έγκυρων ψήφων απέναντι στο 49,1% του Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου δεν παραδέχτηκε την ήττα του ούτε αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε ένας εκ των υπουργών του, πρόκειται να εκδόσει σήμερα επίσημη ανακοίνωση για την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και δεν θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Ο Φάμπιο Φαρία, που είναι υπουργός Επικοινωνιών, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μπολσονάρου θα συναντηθεί με δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του.

Οι οδηγοί φορτηγών που τάσσονται υπέρ του Μπολσονάρου ξεκίνησαν να στήνουν τα οδοφράγματα σχεδόν σε όλη την χώρα αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, η ομοσπονδιακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων είχε αναφέρει 342 τέτοια περιστατικά, με τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες να σημειώνονται στο νότιο τμήμα της χώρας. Ορισμένα από τα οδοφράγματα εμποδίστηκαν αργότερα από την αστυνομία.

Πολλοί από τους οδηγούς φορτηγών ευνοήθηκαν από το χαμηλό κόστος βενζίνης κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Μπολσονάρου.

Ο Ανώτατος Δικαστής Alexandre de Moraes την Δευτέρα διέταξε την αστυνομία να διαλύσει άμεσα τα οδοφράγματα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα επιβληθεί πρόστιμο σε όσους στήνουν εμπόδια στους δρόμους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΜΠΕ