Skip to main content

Σι Τζινπίνγκ: Συνεργασία με ΗΠΑ για «τη σταθερότητα του κόσμου»

Διάθεση συνεργασίας με την Ουάσινγκτον επέδειξε σε δήλωσή του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο πλευρών «προς όφελος και των δύο».

«Ως μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους για να συμβάλουν να υπάρξει σταθερότητα στον κόσμο», σημείωσε ο Σι σε μήνυμά του σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες για την πολιτική της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, την σχέση του Πεκίνου με τη Ρωσία και για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν τις εταιρείες ημιαγωγών (τσιπ) να πωλούν τεχνολογία σε κινεζικές εταιρείες.

Άλλωστε το Πεκίνο εξοργίστηκε πρόσφατα από τη σειρά επισκέψεων Αμερικανών νομοθετών στην Ταϊβάν, με πρώτη την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Η Κίνα έκανε λόγο για «επικίνδυνα μηνύματα» των ΗΠΑ στο ζήτημα.

Ο Σι, ο οποίος μόλις εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις ξένες παρεμβάσεις όσον αφορά την Ταϊβάν και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα απαρνηθεί ποτέ το δικαίωμά της στην προσφυγή στη βία για την νήσο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters