Skip to main content

Μακρόν στον Πάπα: Καλέστε Πούτιν και Μπάιντεν για ειρήνη στην Ουκρανία

Έκκληση στον Πάπα Φραγκίσκο απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για να ζητήσει από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν να συνεργαστούν για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αγία Εδρα, ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο να καλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, αλλά και τον Ρώσο Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο να «διευκολύνουν την ειρηνευτική διαδικασία» στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν, μιλώντας γαλλικό περιοδικό «Le Point», τόνισε: «Είπα στον Πάπα Φραγκίσκο να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν,στον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, αλλά και στον Τζο Μπάιντεν. Χρειαζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες να καθίσουν γύρω από το τραπέζι για να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ,σχολιάζοντας το αίτημα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τον Ποντίφικα ,τόνισε ότι  Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς και με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους. Αλλά «ποιος τηλεφωνεί στον Ζελένσκι;», αναρωτήθηκε ο Πεσκόφ στην καθημερινή του ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Εάν όλα αυτά εντάσσονται πραγματικά στις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση πιθανών λύσεων, τότε τα αξιολογούμε θετικά», είπε ο Πεσκόφ. Πρόσθεσε πάντως ότι ο Μακρόν «δεν είπε τίποτα για το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να τηλεφωνήσει στον Ζελένσκι και να φροντίσει για το πλαίσιο του διαλόγου, αφού αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με τη ρωσική πλευρά». 

Σύμφωνα με το Ria Novosti, ο Πεσκόφ είπε στη συνέχεια ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να τα συζητήσουν όλα αυτά με τους Αμερικανούς, και με τους Γάλλους και με τον ποντίφικα. «Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, η Ρωσία είναι ανοιχτή σε όλες τις επαφές. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η Ουκρανία αρνείται τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο εδώ