Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για τη Λιζ Τρας: Έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας συναντάται εκτάκτως και με δική της πρωτοβουλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι, σύμφωνα με πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η Λιζ Τρας παραδέχθηκε ότι η χθεσινή ήταν μια «δύσκολη ημέρα», αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στο Γουέστμίνστερ και την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, αλλά σήμερα έχει επικεντρωθεί στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος.

Οταν ερωτήθηκε αν η Λιζ Τρας θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ναι».

Η συνάντηση Τρας-Μπρέιντι είναι σημαντική γιατί ο πρόεδρος της ξέρει πραγματικά αν ηΤρας μπορεί να επιβιώσει. Άλλωστε, δυσαρεστημένοι βουλευτές των Τόρις του στέλνουν επιστολές δυσπιστίας στην πρωθυπουργό. Όπως αναφέρει το Bloomberg, εάν ο Μπρέιντι έχει λάβει έναν μεγάλο αριθμό επιστολών, θα πει στην Τρας ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Και αυτό είναι που θα μπορούσε να προκαλέσει την παραίτηση της κ. Τρας– όπως συνέβη με την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Μόνο που η Τρας είναι μόλις 40 ημέρες πρωθυπουργός.

Αυστηρά μιλώντας, πάντως, η Τρας προστατεύεται από μια ρήτρα ασυλίας ενός έτους σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά αν ο Μπρέιντι λάβει ένα πλήθος επιστολών που καλούν την πρωθυπουργό να παραιτηθεί, θα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση να αλλάξει τους κανόνες για να επιτρέψει μια νέα ψηφοφορία για την ηγερσία του Συντηρητικού κόμματος.

Το Bloomberg πάντως θεωρεί ότι δεν θα φτάσει το πράγμα ως εκεί: ο Μπρέιντι θα πει στην Τρας “game over” και εκείνη θα παραιτηθεί.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις για την κυβερνητική κρίση στη Βρετανία εδώ