Skip to main content

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Γιατί βάζει στο στόχαστρο το Ισραήλ;

Το Ισραήλ έχει παραμείνει ως τώρα ουδέτερο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχοντας μάλιστα δεχτεί την κριτική του Κιέβου για έλλειψη υποστήριξης στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια.

Πλέον όμως δέχεται προληπτικά «πυρά» και από την Ρωσία, με τον αναπληρωτή πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και στενό σύμμαχο του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να προειδοποιεί το Ισραήλ να μην εξοπλίσει την Ουκρανία.

Σε ένα ανάρτησή του στο Telegram, ο Μεντβέντεφ αναφέρεται στο ενδεχόμενο το Ισραήλ μπορεί να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο χαρακτηρίζοντάς το ως «μια πολύ απερίσκεπτη κίνηση» που θα «κατέστρεφε όλες τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από το Ισραήλ συστήματα αεράμυνας, δεδομένων των επιτυχιών του Iron Dome καθώς και του Barak 8 μεγαλύτερης εμβέλειας. 

Το μπαράζ μάλιστα των ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, αύξησε την πίεση για την ενίσχυση της αεράμυνας στην εμπόλεμη χώρα, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης Γιαΐρ Λαπίν όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους New York Times, ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος έχει υποστηρίξει ότι το Ισραήλ παρέχει στην Ουκρανία «βασικές πληροφορίες» σχετικά με τα ιρανικά drones καμικάζι- τα οποία η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί στο πεδίο της μάχης-, και ότι μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία παρείχε στην Ουκρανία δορυφορικές εικόνες ρωσικών στρατιωτικών θέσεων.

naftemporiki.gr