Skip to main content

Βρετανία: Εκατοντάδες ανθρώπινοι σκελετοί βρέθηκαν κάτω από πρώην πολυκατάστημα

Μπροστά σε ένα ανατριχιαστικό θέαμα βρέθηκαν αρχαιολόγοι στην Βρετανία, όταν εντόπισαν εκατοντάδες ανθρώπινους σκελετούς, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 100 παιδιών, κάτω από ένα παλιό πολυκατάστημα στη Βρετανία, ανάμεσα στα ερείπια ενός μεσαιωνικού οικισμού.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα απομεινάρια του μοναστηρίου St Saviour’s Priory, κάτω από το πρώην κατάστημα Ocky White στο Haverfordwest, το οποίο έκλεισε το 2013.

Το μέρος έχει χαρακτηριστεί από τους αρχαιολόγους ως «ένα σημαντικό συγκρότημα κτιρίων» με κοιτώνες, σκριπτόρια (δωμάτια αφιερωμένα στη συγγραφή και τη συλλογή χειρογράφων), στάβλους και νοσοκομείο.

Ο επόπτης του χώρου, ‘Αντριου Σόμπρουκ από το Dyfed Archaeological Trust, δήλωσε ότι «Υπήρξε ένα αρκετά αριστοκρατικό μέρος για να ταφεί κάποιος. Εδώ βρίσκονται από πλούσιοι μέχρι απλοί κάτοικοι της πόλης».

Σημειώνεται ότι τα λείψανα θα αναλυθούν προτού ταφούν εκ νέου σε καθαγιασμένο έδαφος. «Κάποια από τα σώματα έχουν τραύματα στο κεφάλι, από τραυματισμούς σε μάχη, τα όποια ίσως προκλήθηκαν από βέλη ή σφαίρες μουσκέτου, ανέφερε ο Σόμπρουκ σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ανάμεσα στα ερείπια του πρώην μοναστηρίου βρίσκονται τα λείψανα 240 ανθρώπων. Περίπου τα μισά λείψανα είναι παιδιά, κάτι που αντανακλά το υψηλό ποσοστό θνησιμότητάς τους εκείνη την εποχή, ανέφερε το BBC. Μια θεωρία λέει ότι τα θύματα μπορεί να βρίσκονται εκεί από τον καιρό μιας μάχης ανάμεσα σε γαλλικές και ουαλικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον ηγέτη των ανταρτών Ογουέιν Γκλίντουρ.

«Γνωρίζουμε ότι η πόλη πολιορκήθηκε το 1405 από τον Γκλίντουρ και θα μπορούσαν να είναι θύματα αυτής της σύγκρουσης», είπε ο Σόμπρουκ, ενώ αρχαιολόγος δήλωσε ότι «Δεν πίστευα ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα ότι θα συμμετείχα σε κάτι τόσο σημαντικό. Η τοποθεσία φαίνεται να αποτελεί τεράστιο μέρος της ιστορίας του τόπου». Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως ταφικός μέχρι τον 18ο αιώνα.

Οι Υπηρεσίες DAT ξεκίνησαν τις εργασίες στον χώρο που είναι γνωστός ως Ocky White τον Φεβρουάριο και έχει προγραμματιστεί να βρίσκονται στον χώρο μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο, ενώ η τοποθεσία ανακαινίζεται για να γίνει τελικά χώρος διασκέδασης με εστιατόριο, μπαρ και αίθριο στον τελευταίο όροφο.

με πληροφορίες από BBC, The Guardian