Skip to main content

Διαρροή στους αγωγούς Nord Stream: Η έρευνα ενισχύει το σενάριο του σαμποτάζ, λέει η Σουηδία

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η έρευνα που έχει ανοίξει για τις διαρροές αερίου από τους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream «ενισχύει τις υποψίες για μεγάλο σαμποτάζ». 

Από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, οι οποίες και προκάλεσαν «εκτεταταμένη ζημιά» στους αγωγούς. Οι αρχές πρόσθεσαν πως έχουν κατασχεθεί διάφορα στοιχεία και η εν εξελίξει προκαταρκτική έρευνα πρέπει να καταδείξει εάν στρέφονται σε κάποιον συγκεκριμένα οι υποψίες και εάν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον του». 

Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η Εισαγγελία ενημέρωσε ότι η περιοχή δεν είναι πια αποκλεισμένη. 

Στις 26 Σεπτεμβρίου οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις και ασυνήθιστες διαρροές αερίου στην ατμόσφαιρα στην περιοχή των αγωγών, που είναι εγκατεστημένοι σε διεθνή ύδατα, αλλά εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δανίας και της Σουηδίας. Βίντεο των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας έδειχναν τη διαρροή να έχει δημιουργήσει στην επιφάνεια της θάλασσας έναν κύκλο με διάμετρο 1 χιλιομέτρου. 

Από τη στιγμή που πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία ήρθε κατά την κορύφωση της ενεργειακής διαμάχης με τη Μόσχα, η Ε.Ε. υποπτεύθηκε από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για σαμποτάζ, δείχνοντας εμμέσως (αλλά αποφεύγοντας να κάνει ευθεία αναφορά) το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αρνείται την όποια εμπλοκή και κάνει η ίδια λόγο για σαμποτάζ, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την Ουκρανία. Αρκετά ακόμη σενάρια κυκλοφόρησαν εμπλέκοντας και τις ΗΠΑ, αφού ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε σε ανύποπτο χρόνο (τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους δύο αγωγούς. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC