Skip to main content

Ουκρανία: Αντιδράσεις για το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Έλον Μασκ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ουκρανική πλευρά το «ειρηνευτικό σχέδιο» που πρότεινε ο Έλον Μασκ για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Μέσω σειράς αναρτήσεών του στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος πρότεινε- μεταξύ άλλων- στην Ουκρανία να αναζητήσει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για την εισβολή από τη Ρωσία και να παραχωρήσει οριστικά στην Ρωσία την Κριμαία.

Το σχέδιο συνοψίζεται σε τέσσερα σημεία τα οποία μάλιστα «έτρεξε» σε σχετική δημοσκόπηση. Ο Μασκ προτείνει να ξαναγίνουν οι εκλογές στις περιοχές που προσάρτησε προσφάτως η Ρωσία. Ωστόσο, οι δυνάμεις της Μόσχας θα πρέπει  να αποσυρθούν αν «αυτή είναι η θέληση του λαού». Όσον αφορά την Κριμαία που προσαρτήθηκε το 2014 θα γίνει τμήμα της Ρωσίας «όπως ήταν από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουτσώφ)».

Επίσης, διασφαλίζεται η παροχή νερού προς την Κριμαία, και η Ουκρανία παραμένει ουδέτερη.

Σύμφωνα με τον Μασκ, η Ρωσία θα προχωρήσει σε πλήρη κινητοποίηση εάν κινδυνεύσει η Κριμαία. «Ο θάνατος και από τις δύο πλευρές θα είναι καταστροφικός», αναφέρει σημειώνοντας πως η Ρωσία έχει τρεις φορές τον πληθυσμό της Ουκρανίας, «επομένως η νίκη για την Ουκρανία είναι απίθανη σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Αν ενδιαφέρεστε για τον λαό της Ουκρανίας, αναζητήστε ειρήνη». 

Η ανάρτηση ήρθε καθώς η Ουκρανία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας και να τις κηρύξει ως ρωσικό έδαφος.

Η αντίδραση από την Ουκρανία ήταν άμεση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε δημοσιεύοντας τη δική του δημοσκόπηση στο Twitter ρωτώντας τους ακόλουθους του αν προτιμούν τον Έλον Μασκ που υποστηρίζει την Ουκρανία ή τον Έλον Μασκ που υποστηρίζει τη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Μιχαήλο Ποντόλιακ (σύμβουλος του Ζελένσκι) απάντησε ότι υπάρχει ήδη «ένα καλύτερο ειρηνευτικό σχέδιο» που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα απάντησε επίσης: «Όσοι προτείνουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψει τον λαό και τη γη της- προφανώς για να μην πληγώσει το μελανιασμένο εγώ του Πούτιν ή για να σώσει την Ουκρανία από τα βάσανα- πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη ‘’ειρήνη’’ ως ευφημισμό για να ‘’αφήσουν τους Ρώσους να δολοφονήσουν και να βιάσουν χιλιάδες ακόμη αθώους Ουκρανούς, και να τους αφήσουν περισσότερη γη’’».

Πιο έντονος ο διπλωμάτης στη Γερμανία, Αντρέι Μέλνικ: «Το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι τώρα κανένας Ουκρανός δεν θα αγοράσει ΠΟΤΕ τα….Tesla σας. Καλή σου τύχη λοιπόν».

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες μέρες του πολέμου, ο Μασκ παρείχε τερματικά Starlink στην Ουκρανία, ένα δίκτυο που έχει αποδειχθεί κρίσιμο για την υποστήριξη των υποδομών σε ολόκληρη την Ουκρανία, καθώς αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση από τη Ρωσία.

naftemporiki.gr