Skip to main content

Τουρκία: Βουλευτής σπάει το κινητό του με σφυρί μέσα στο κοινοβούλιο – Γιατί αντιδρά (βίντεο)

Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης έσπασε το κινητό του με σφυρί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το προτεινόμενο ν/σχ για την παραπληροφόρηση και κοινωνική δικτύωση που προτείνει η κυβέρνηση τουΤαγίπ Ερντογάν.

Το βίντεο που κυκλοφορεί, δείχνει τον Μπουράκ Ερμπάι, μέλος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να βγάζει αιφνιδίως ένα σφυρί από μια σακούλα και να κάνει κυριολεκτικά θρύψαλα το κινητό του τηλέφωνο, την ώρα που η συζήτηση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Εάν ο νόμος (περί παραπληροφόρησης) περάσει από το κοινοβούλιο, μπορείτε να σπάσετε τα τηλέφωνά σας και να τα πετάξετε έτσι – νεαρά αδέρφια και αδερφές μου. Δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε πια», είπε ο Ερμπάι, πετώντας το σπασμένο τηλέφωνο.

Γιατί οι έντονες αντιδράσεις – Τι λέει η κυβέρνηση

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση της Τουρκίας απειλεί την ελευθερία του λόγου και θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τη δημοσιογραφία ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους», δήλωσε το νομικό όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Παρατηρητής Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων), καλώντας το τουρκικό κοινοβούλιο να το απορρίψει.

Παράλληλα, η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία συμβουλεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ποινές φυλάκισης και άλλες συνέπειες από το σχέδιο νόμου θα ήταν δυσανάλογες προς τους στόχους του και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης».

Στον αντίποδα η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν εκτιμά ότι η νομοθεσία θα αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι το κυβερνών Κόμμα AK και οι σύμμαχοί του Ερντογάν έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφίσουν  “ναι”  στο νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και ομάδων Τύπου, ανησυχούν κυρίως για ένα άρθρο που αναφέρει ότι «όσοι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την ασφάλεια της Τουρκίας για να δημιουργήσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια τάξη θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια».

Μ.Β.