Skip to main content

Ο Μακρόν υπόσχεται να «πείσει» τους Ευρωπαίους για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους… το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ης και 21ης ​​Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους την Πέμπτη αναφερόμενος στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους -και συνεπώς να υπερβεί μερικές από τις γερμανικές αντιρρήσεις- σχετικά με ένα μηχανισμό καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού. «Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό», δήλωσε στη διάρκεια μιας συνόδου επιχειρηματιών που οργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, αυτό θα βοηθήσει να κατέβουν οι τιμές από «τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» «σε μια περιοχή που είναι πολύ πιο αποδεκτή» και οι συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας «πιο λογικές».

Η δήλωση του Γάλλου προέδρου έρχεται μία μέρα μετά την στροφή της Κομισιόν όσον αφορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες, Τετάρτη, έτοιμη να «εξετάσει» ένα άνωτατο όριο στις τιμές του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά για να αντιμετωπίσει την άνοδο των λογαριασμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπό την πίεση μιας πλειοψηφίας ευρωπαϊκών κρατών -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία ή η Πολωνία- που υποστηρίζουν ένα τέτοιο μηχανισμό.

Όπως έχει γράψει η «Ν», αν και δεν αναμένεται συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας, εντούτοις φαίνεται να δημιουργείται πεδίο σύγκλισης μεταξύ των «πλαφονολατρών» και των «πλαφονομάχων» και ακολούθως ελπίδες για επίτευξη συμβιβασμού στην κανονική Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα. 

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή που υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει δύο συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο τη μείωση των τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, με ταυτόχρονη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού. Το πρώτο είναι εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου της Ε.Ε. (αναφέρονται συγκεκριμένα η Νορβηγία και οι ΗΠΑ), με στόχο τη μείωση των τιμών των εισαγωγών μέσω ενός «συμπεφωνημένου διαδρόμου» τόσο για το αέριο αγωγών (Νορβηγία) όσο και για το LNG (ΗΠΑ).

Το δεύτερο μέτρο είναι η ενεργοποίηση της ενεργειακής πλατφόρμας της Ε.Ε. για τον συντονισμό της διαδικασίας πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου του μπλοκ και για την κοινή προμήθεια φορτίων. Στο πλαίσιο αυτό, προαναγγέλλεται η κατάθεση συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης για τη συμμετοχή τόσο των κρατών-μελών όσο και της βιομηχανίας στην πλατφόρμα.

naftemporiki.gr