Skip to main content

Φινλανδία: Στο τραπέζι η λύση του φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία

Τη δημιουργία ενός φράχτη συστήνει η συνοριακή δύναμη της Φινλανδίας κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Ρωσία λόγω «πρόσφατων αλλαγών στο περιβάλλον ασφαλείας», όπως αναφέρεται σε έκθεσή της την οποία επικαλούνται  τοπικά μέσα.

Στη Φινλανδία καταγράφεται τεράστια αύξηση των Ρώσων που περνούν νόμιμα τα σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για στρατεύσιμους άνδρες που προσπαθούν να αποφύγουν τη μερική κινητοποίηση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περίπου 17.000 Ρώσοι πέρασαν τα σύνορα με τη Φινλανδία το περασμένο Σαββατοκύριακο (80% περισσότεροι από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο), ανέφερε το Reuters.

Ο φράχτης που προτείνεται θα καλύψει το 10 έως 20% των ανατολικών συνόρων της Φινλανδίας ή 130 έως 260 χιλιόμετρα, δήλωσε στον φινλανδικό Τύπο ο αρχηγός της συνοριακής φρουράς Πάσι Κοσταμοβάρα. Το κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του θα κατασκευαστεί στο νοτιοανατολικό τμήμα των συνόρων, όπου υπάρχει περισσότερη δραστηριότητα.

Προς το παρόν, οι παράνομες διελεύσεις δεν είναι ένα «ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο», δήλωσε στους τοπικούς δημοσιογράφους ο επικεφαλής διεθνούς συνεργασίας της Συνοριοφυλακής, Μάτι Πιτκανιτ. Αλλά οι περιορισμοί στη διέλευση των συνόρων, είτε από τη ρωσική είτε από τη φινλανδική πλευρά, ενδέχεται να αλλάξουν την κατάσταση.

Η Φινλανδία μείωσε τις τουριστικές βίζες που εκδόθηκαν στους Ρώσους κατά 90% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

βέβεια ο φράχτης είναι δεν είναι πιθανό να αλλάξει κάτι άμεσα, και η κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει το θέμα και να δώσει το πράσινο φως, επομένως θα χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια για να χτιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της Συνοριακής Φρουράς Κοσταμοβάαρα.

Με πληροφορίες από Politico