Skip to main content

«Προτιμώ να φύγω παρά να πολεμήσω» – Οι Ρώσοι αντιδρούν στην επιστράτευση

 Για σχεδόν επτά μήνες, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν απλώς να αγνοήσουν την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα, για πολλές οικογένειες, ο πόλεμος ήρθε στο ..σπίτι.

«Αυτό ήταν που όλοι φοβόντουσαν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος», είπε μια μητέρα που πίστευει ότι ο γιος της θα μπορούσε να επιστρατευτεί.

«Σάσα, μπορεί να σε πάρουν», είπε στον 33χρονο Αλεξάντερ, η σύζυγός του σε ένα φορτισμένο τηλεφώνημα   λίγο αφότου είχε φτάσει στο γραφείο του στο κέντρο της Μόσχας.

Ενώ  είχε υπηρετήσει ως κληρωτός πριν από σχεδόν 15 χρόνια, ο Αλεξάντερ δεν βρέθηκε ποτέ σε μάχη. Αυτό τον τοποθετεί συγκριτικά χαμηλά στην λίστα της πρώτης επιστράτευσης της Ρωσίας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ωστόσο, όπως πολλοί άλλοι, ανησυχεί για το ενδεχόμενο να σταλεί στο μέτωπο

«Προτιμώ να φύγω παρά να πολεμήσω σε αυτόν τον πόλεμο», είπε σε μια σύντομη συνομιλία με τον Guardian μέσω μιας εφαρμογής messenger. «Αν με καλέσουν, τότε θα ήθελα να φύγω [από τη χώρα]».

Ωστόσο, εξαιτίας του  νέου νόμου που ποινικοποιεί την λιποταξία, όπως είπε, πιστεύει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δεκαετή φυλάκιση ή και μεγαλύτερη αν το σκάσει. «Είναι αδύνατον», είπε για την επιλογή αυτή. Στο τέλος, προσέθεσε, πιθανότατα θα «πρέπει να πάει» στο στρατό, αλλά θα προσπαθήσει να βρει ένα τρόπο για να το αποφύγει.

 Στο Νοβοσιμπίρσκ, άνδρας που συνελήφθη σε  διαδήλωση κατά της επιστράτευσης φώναξε: «Δεν θέλω να πεθάνω για τον Πούτιν!»

 

«Εγκαταλείψατε την χώρα»

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει κλείσει τα σύνορα για να αποτρέψει την αναχώρηση των υποψηφίων στρατιωτών. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα.

Σχεδόν όλες οι πτήσεις από τη Ρωσία προς τους διαθέσιμους προορισμούς στο εξωτερικό εξαντλήθηκαν την Τετάρτη, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και την κήρυξη μερικής επιστρέτευσης

Οι Ρώσοι που εγκαταλείπουν τη χώρα έχουν αγοράσει εισιτήρια για χώρες όπως η Τουρκία και η Αρμενία, όπου μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα. 

Τα μεμονωμένα εισιτήρια για αυτές τις χώρες είναι εξαντλημένα τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο, 

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Το Aviasales, ένας δημοφιλής ιστότοπος αεροπορικών εισιτηρίων, δίνει πάντως την επιλογή του  « πάω οπουδήποτε μπορώ να πάω».
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα χερσαία σύνορά τους στους Ρώσους, αφήνοντας ακόμη λιγότερες επιλογές διαφυγής. 

Η φάρσα στον γιο του Πεσκόφ

Στελέχη της αντιπολίτευσης μετέδωσαν  την συνομιλία μιας φάρσας που υποτίθεται πως έγινε   στον γιο του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όταν του είπαν ότι επρόκειτο να επιστρατευτεί  αυτός πρότεινε να διευθετηθεί το θέμα «σε διαφορετικό επίπεδο».

 naftemporiki.gr