Skip to main content

Πούτιν: Το σχέδιο να μετατρέψει την εισβολή, σε αμυντικό πόλεμο της Ρωσίας

Αυτό που φοβόντουσαν πολλοί  πρόκειται να συμβεί. Οι ηγέτες των αυτονομιστών σε τέσσερις θύλακες – Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια – που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους πληρεξούσιούς τους στην Ουκρανία ανακοίνωσαν «δημοψηφίσματα» που θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή έως  την Τρίτη για να αποφασίστει εάν τα εδάφη θα ενταχθούν στη Ρωσία. 

Οι ψηφοφορίες, που είναι παράνομες τόσο βάσει του ουκρανικού όσο και του διεθνούς δικαίου και θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές απάτη, είναι παρόμοιες με αυτές που προκάλεσε η Ρωσία στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της, το 2014.

Σε αντίθεση όμως με τότε, η στρατιωτική κυριαρχία του Κρεμλίνου στις περιοχές, είναι αδύναμη, με την Ουκρανία να βρίσκεται εν μέσω μιας επιτυχούς αντεπίθεσης.

Περαιτέρω προσάρτηση ουκρανικών εδαφών – ανεξάρτητα από την παράνομη φύση της κίνησης – σηματοδοτεί την τελευταία ζαριά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

 «Μετά την προσάρτηση, η Μόσχα πιθανότατα θα κηρύξει τις ουκρανικές επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές ως επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία, προειδοποιουν οι αναλυτές, Αυτό θα δώσει πιθανώς το έναυσμα για μια γενική στρατιωτική κινητοποίηση ή μια επικίνδυνη κλιμάκωση, όπως η χρήση πυρηνικών κατά της Ουκρανίας»,  αναφέρει αρθρογράφος της  Wahington Post.

Ρώσος δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής αναφερει επίσης:«Οι ενέργειες της Μόσχας, γίνονται είτε για να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, είτε, αν δεν λειτουργήσει, για να ρίξει την ευθύνη στην Δύση και να μετατρέψει την εισβολή της Ρωσίας σε μια γειτονική χώρα σε αμυντικό πόλεμο.”

Εάν το παιχνίδι της προσάρτησης του Κρεμλίνου αποτύχει να σταματήσει τις μάχες και την υποστήριξη προς την Ουκρανία, το Κρεμλίνο θα χρειαστεί να παίξει πολύ σκληρά για να δείξει ότι σοβαρολογεί. Αυτό σημαίνει κλιμάκωση, με περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές περιοχές αμάχων και ενεργειακές υποδομές, κυβερνοεπιθέσεις και απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, αν όχι και ανάπτυξή τους.

 Υπό αυτές τις συνθήκες η Δύση  να υπενθυμίσει με κάθε τρόπο στο Κρεμλίνο πως καμία πλευρά δεν θέλει να μετατρέψει αυτόν τον πόλεμο σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Θα ήταν εις βάρος όλων.

 maftemporiki.gr