Skip to main content

Κίεβο: Πώς σχολιάζει τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία

Oι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα πιέσουν για την «απελευθέρωση» περίπου του 15% των ανατολικών και νότιων περιοχών που παραμένουν κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ουκρανία έχει δυναμική», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη. «Οι θέσεις μας δεν αλλάζουν λόγω του θορύβου ή των οποιωνδήποτε ανακοινώσεων», πρόσθεσε. 

«Απολαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξη των εταίρων μας σε αυτό», είπε, αναφερόμενος στις αυξημένες προμήθειες σύγχρονων όπλων και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους ξένους υποστηρικτές, καθώς τους προέτρεψε να «διατηρήσουν την πίεση».

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερικής επιστράτευσης προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα καλέσουν αμέσως τις εφεδρείες τους στην Ουκρανία, υπονοώντας παράλληλα ότι η Μόσχα πιθανότατα θα προσαρτήσει μεγάλες περιοχές της χώρας.

Η μερική επιστράτευση που διατάσσει ο Πούτιν κλιμακώνει σημαντικά την σύρραξη στην Ουκρανία και έρχεται σε μία στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση που έχει ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση και την παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχαν με κόπο καταλάβει.

Η επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη και θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας, σχολίασε λίγο αργότερα ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Σε γραπτό του μήνυμά του προς το Reuters ο ίδιος είπε ότι οΠούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση.

“Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων), έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής προεδρίας μετά την ρωσική επιστράτευση.

«Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων», έγραψε στο Twitter. «Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ». 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι Αντρέι Γέρμακ δημοσίευσε μια φωτογραφία από το πεδίο της μάχης. «Συνεχίζουμε τη δουλειά μας», έγραφε η ανάρτησή του.

Τέλος, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Telegram: «Η κινητοποίηση και οι πυρηνικές απειλές που ανακοίνωσε ο Πούτιν δεν θα βοηθήσουν τον επιτιθέμενο στην προσπάθειά του να κατακτήσει και να καταστρέψει την Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Ο τύραννος ξεκίνησε τελικά τις διαδικασίες που θα τον θάψουν στη χώρα του. Και ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι το κακό πρέπει να ξεριζωθεί από τις ρίζες, και να μην μιλάει για κάποιες απατηλές ”ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις”».

naftemporiki.gr