Skip to main content

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέες κυρώσεις αν υπάρξει συναλλαγή της Τουρκίας με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία

Οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον και νέες κυρώσεις διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη αποπεμφθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά νέων, αλλά και την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου των μαχητικών F-16 που κατέχει.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό».

«Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA, ξεχωριστές και επιπλέον από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί» πρόσθεσε.

Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να στραφεί προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα, αν οι ΗΠΑ δεν της δώσουν F-16, κι ενώ Τούρκος αξιωματούχος ανεφερε νωρίτερα πως μία συνάντηση μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν επίκειται εντός του Σεπτεμβρίου.

«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σπρώξουν προς άλλες οδούς. Θέλω να πω μ’ αυτό πως οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που πωλούν μαχητικά αεροπλάνα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία πωλούν επίσης. Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε παντού», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. «Υπάρχουν ήδη κάποιοι που μας στέλνουν σινιάλα», πρόσθεσε αναφερόμενος σε χώρες που είναι δυνάμει προμηθευτές.

Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «έχει μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα F-16, αλλά άφησε να εννοηθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι (το άλλο μεγάλο, δεξιό κόμμα των ΗΠΑ) είναι κατά». «Ο υπουργός μου των Εξωτερικών συνάντησε έναν αντιπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλγαρία (…) ο οποίος είπε πως θα μπορούσαν να μας υποστηρίξουν», πρόσθεσε.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν ήταν στα τέλη Ιουνίου στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η Τουρκία ήρε το βέτο της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία παρά τη σφοδρή εναντίωση της Ρωσίας στην ένταξή τους. Στο τέλος εκείνης της συνόδου κορυφής ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία και πως πιστεύει πως μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη για την πώλησή τους έγκριση του Κογκρέσου.

«Μετά την τελευταία συνάντηση με τον Μπάιντεν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε βήματα, όπως ζητήσαμε, σε κάποια σημαντικά θέματα όπως τα F-16. Πιστεύω πως θα υπάρξουν παρόμοια πράγματα», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.