Skip to main content

Γκρόσι: Παίζουμε με τη φωτιά στη Ζαπορίζια

Για «πολύ σοβαρό κίνδυνο» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έκανε λόγο ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποστολή εμπειρογνωμόνων στον σταθμό που ελέγχεται από τη Ρωσία. 

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ανησυχητική», είπε ο Γκρόσι στο CNN. «Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, επομένως εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει συνέχεια επιθέσεων και βομβαρδισμών, σκόπιμα ή μη, ηθελημένα ή άθελά τους, οι άνθρωποι χτυπούν έναν πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οπότε πρέπει να πω ότι ο κίνδυνος παραμένει».

«Η πυρηνική ασφάλεια είναι απαραίτητη. Παίζουμε με τη φωτιά», πρόσθεσε ενώ όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο από τον ΔΟΑΕ, ο Γκρόσι είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης έναντι της δημιουργίας μιας «ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας».

«Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ είναι η άμεση δημιουργία μιας ζώνης προστασίας πυρηνικής ασφάλειας, η οποία είναι ίσως πιο μέτρια από την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική για τη δέσμευση από όλες τις πλευρές για αποφυγή στόχευσης του εργοστασίου».

Ο Γκρόσι συνέχισε: «Αυτό που χρειάζεται επειγόντως τώρα – σήμερα – είναι να συμφωνήσουμε να δημιουργήσουμε μια προστασία, μια ασπίδα, μια φούσκα γύρω από την περίμετρο της εγκατάστασης. Αυτό δεν είναι κάτι που είναι αδύνατο να γίνει – καθόλου. Ο ΔΟΑΕ έχει την εντολή να υπερασπίζεται την ασφάλεια του εργοστασίου και των ανθρώπων εκεί. Ελπίζω να διαβουλευτώ πολύ γρήγορα και να το καθιερώσω ως προσωρινό μέτρο με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πράγματα».

Όταν ρωτήθηκε εάν οι εναπομείναντες επιθεωρητές του ΔΟΑΕ θα παραμείνουν στο πυρηνικό εργοστάσιο ως μέρος μόνιμης αποστολής, ο Γκρόσι επιβεβαίωσε ότι ο ΔΟΑΕ θα παραμείνει επί τόπου. «Και αν κάποιος θέλει να φύγουμε, τότε ας εξηγήσει κάποιος γιατί αναγκάζεται ο ΔΟΑΕ να φύγει».

naftemporiki.gr