Skip to main content

Ιταλία: Καμπανάκι Ντράγκι για τον ευρωσκεπτικισμό εν όψει εκλογών

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε τον (ή την) διάδοχό του για πολιτικές προστατευτισμού και ευρωσκεπτικισμού που θα αποδυναμώσουν την οικονομία και τη διεθνή θέση της χώρας.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η πιθανότερη διάδοχος εν όψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, εργάζεται σκληρά για να παρουσιαστεί ως αξιόπιστη ηγέτιδα της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη. Αλλά οι μεταφασιστικές ρίζες του κόμματός της, καθώς και οι ευρωσκεπτικιστικές και φιλορωσικές θέσεις ορισμένων από τα μέλη του δεξιού συνασπισμού της, ανησυχούν τους επενδυτές.

Η ίδια η Μελόνι έχει ζητήσει συχνά περισσότερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία, ακόμη και όταν η χώρα της παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την επιβράδυνση της οικονομικής δυναμικής και το τεράστιο χρέος.

«Ο προστατευτισμός και ο απομονωτισμός είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον», είπε ο Ντράγκι σε συνέδριο στη βόρεια πόλη του Ρίμινι. Παρά τις «κυριαρχικές παρορμήσεις που μόλις πρόσφατα πίεζαν να βγει από το ευρώ, η Ιταλία δεν ήταν ποτέ δυνατή όταν αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της».

Πηγή: Bloomberg