Skip to main content

«Αλληλεγγύη στη Σάνα»: Αντιδράσεις απέναντι στον καθωσπρεπισμό

H Σάνα Μάριν είναι 36 ετών και η νεώτερη στον κόσμο επικεφαλής κυβέρνησης. Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία η ίδια εμφανίζεται να διασκεδάζει, δεχόμενη αήθεις επιθέσεις από πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από «δικαστές» των social media που ήθελαν να κάνουν χρηστοήθεια.

Η Μάριν πέρασε στην αντεπίθεση και δέχτηκε να υποβληθεί σε τεστ ναρκωτικών, το οποίο βγήκε αρνητικό. Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, η Μάριν είπε ότι ήπιε μικρή ποσότητα αλκοόλ, δεν είχε πάρει ναρκωτικά και ότι ήταν πάντα σε κατάλληλη κατάσταση για να «ηγηθεί της χώρας».

Σε απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκε η πρωθυπουργός της χώρας, πολλές Φινλανδές επέδειξαν την αλληλεγγύη τους δημοσιεύοντας τα βίντεό τους με χορό και πάρτι, με το hashtag #solidaritywithSanna. 

Στο βίντεο συμμετείχαν πολλά εξέχοντα δημόσια πρόσωπα της Φινλανδίας, όπως η τραγουδίστρια Alma, η τηλεοπτική παρουσιάστρια Tinni Wikstrom και η YouTuber Ilona Ylikorpi.

Σύμφωνα με το BBC, γυναίκες από τη Φινλανδία ποστάρουν βίντεο που τις δείχνουν να διασκεδάζουν πίνοντας και χορεύοντας, είτε μόνες τους είτε με παρέα, και κάνουν tag την Μάριν. «Αλληλεγγύη στη Σάνα» είναι η απάντηση που στέλνουν οι Φινλανδές – και όχι μόνο – στα θλιβερά σεξιστικά σχόλια κατά της πρωθυπουργού.

Άλλωστε η Σάνα Μάριν, σε μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, έχει σημαντικότερα προβλήματα τώρα από τη θιγμένη προτεσταντική ηθική των Φινλανδών: Τι θα κάνει με τους Κούρδους και το βέτο του Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]