Skip to main content

Γάζα: Συνεδρίασε το ΣΑ του ΟΗΕ- «Άπιαστη» η πολιτική πρόοδος αν ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα, με πολλά μέλη να εκφράζουν ανησυχίες για την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας Ισλαμικής Τζιχάντ, μετά από τρεις ημέρες ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο έδαφος.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την έναρξη της συνάντησης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Γουενσλαντ προειδοποίησε: «Η κατάπαυση του πυρός είναι εύθραυστη. Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και θα καταστήσει άπιαστη οποιαδήποτε πολιτική πρόοδο σε βασικά ζητήματα».

Ο Γουενσλαντ είπε ότι η αξιολόγηση του ΟΗΕ για τη βία συνεχίζεται, σημειώνοντας ότι «περίπου το 20%» των περίπου 1.100 ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες είχαν πέσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι – σχεδόν οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, και μεταξύ των οποίων 15 παιδιά – σκοτώθηκαν όταν το Ισραήλ ξεκίνησε μια σειρά βομβαρδισμών κατά θέσεων της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα την Παρασκευή. Εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η ένοπλη ομάδα εκτόξευσε χιλιάδες πυραύλους ως απάντηση. Οι ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα και άλλοι 31 τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Κυριακής, αλλά και οι δύο πλευρές διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας.

Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας από τους οποίους ήταν υψηλόβαθμος διοικητής μιας ένοπλης οργάνωσης, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε επιχείριση των ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο Ιμπραήμ αλ-Ναμπούλσι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα, ένοπλου κλάδου της οργάνωσης Φατάχ, και ένας άλλος μαχητής σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση αυτή, η οποία διεξήχθη στη Ναμπλούς, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

naftemporiki.gr