Skip to main content

Τούρκος ιστορικός: «Καταστρέφεται η Αγία Σοφία»

Ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας Ιλμπέρ Ορτάιλι χαρακτήρισε «καταστροφή» την ετήσια επίσκεψη 3 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση» γράφει ο δρ Ορτάιλι σε άρθρο του στην Hurriyet.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αγία Σοφία πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, να προβληθεί και να συζητηθεί με μακροσκελείς αναφορές. Είναι καταστροφή που 3 εκατομμύρια επισκέπτες μπαίνουν στην Αγία Σοφία κάθε χρόνο. Σε όλα αυτά τα μνημεία σε όλον τον κόσμο εφαρμόζεται ένα σύστημα με προγραμματισμένες επισκέψεις. Στη Φλωρεντία για παράδειγμα ή στον καθεδρικό ναό που ονομάζεται Duomo στο Μιλάνο και στα κτήρια του 6ου αιώνα στη Ρώμη» τονίζει ο τούρκος καθηγητής που διετέλεσε για μεγάλο διάστημα διευθυντής στο μουσείο Topcapi.

«Η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση. Για τον καθαρισμό όλου του κτηρίου. Πρέπει να καθοριστούν σωστά τα κανάλια για τη ροή της υγρασίας και νερού, να ενισχυθεί το δάπεδο και να αναστηλωθούν τα στηρίγματα που γίνονται για την αποφυγή της κατάρρευσης που προκαλεί ο χρόνος» σημείωσε ο δρ Ορτάιλι.