Skip to main content

Μπάιντεν: Το Πεντάγωνο δεν υποστηρίζει την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι «δεν είναι καλή ιδέα» να επισκεφθεί την Ταϊβάν η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι αυτή τη στιγμή.

Τα σχόλια του Μπάιντεν σε συζήτηση με δημοσιογράφους ήρθαν μια ημέρα αφότου το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα λάβει «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα» εάν η Πελόζι προχωρήσει στα αναφερόμενα σχέδια να επισκεφθεί την Ταϊβάν τις επόμενες εβδομάδες.

«Λοιπόν, νομίζω ότι ο στρατός πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπάιντεν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αναφερόμενο ταξίδι της Πελόζι. «Αλλά δεν ξέρω το στάτους ακριβώς της επίσκεψης».

Ο πρόεδρος δεν πρότεινε πάντως ευθέως να μην ταξιδέψει η Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Πελόζι ήταν αρχικά προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Ταϊβάν τον Απρίλιο, αλλά η επίσκεψη έπρεπε να αναβληθεί αφού βρέθηκε θετική στον COVID-19. Θα ήταν η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα βουλευτής που θα επισκεφθεί τον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ από τότε που ο Νιούτ Γκίνγκριτς, ένας Ρεπουμπλικανός, ταξίδεψε εκεί πριν από 25 χρόνια, όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Οι Financial Times ανέφεραν την Τρίτη ότι η Πελόζι σχεδίαζε να προχωρήσει στην αναβληθείσα επίσκεψή της στην Ταϊπέι τον επόμενο μήνα. Το γραφείο της αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το διεθνές ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων εκ των προτέρων, λόγω των μακροχρόνιων πρωτοκόλλων ασφαλείας.

naftemporiki.gr