Skip to main content

Βερολίνο: Προσχηματικές οι δικαιολογίες Gazprom- Εφεδρική η τουρμπίνα

«Προσχηματική» χαρακτήρισε τη δικαιολογία της Gazprom για τα περί τουρμπίνας η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι η τουρμπίνα είναι εφεδρική. Επομένως, δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με τη DW, η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η εν λόγω τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Γερμανία, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. 

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πού βρίσκεται τώρα η τουρμπίνα, πότε και πώς θα φτάσει στο σταθμό αποσυμπίεσης της Gazprom έξω από την Αγία Πετρούπολη, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει με το επιχείρημα ότι «αγγίζει και θέματα ασφαλείας».

Στην ερώτηση αν το Βερολίνο περιμένει όντως να αντλήσει και πάλι φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 απάντησε ότι είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια. Στο μεταξύ, η ΕΕ φαίνεται ότι προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, καθώς ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει την επανεκκίνηση των ρωσικών ροών ενέργειας μέσω του αγωγού αυτή την εβδομάδα.