Skip to main content

Χρηματιστήρια: Αστάθεια εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Ήπιες πιέσεις ασκούνται αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,21% στις 802 μονάδες. 0,68% υποχωρούν οι τράπεζες. Ο τζίρος είναι στα 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,8 εκατ. τεμάχια. 

Κορυφώνεται η αγωνία για το εάν θα αποκατασταθεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μεθαύριο -ημέρα λήξης της προγραμματισμένης τεχνικής συντήρησης του αγωγού-, ιδίως μετά την επίκληση «ανωτέρας βίας» που φέρεται να έχει κάνει η Gazprom σε συμβόλαια εφοδιασμού μεγάλων πελατών της.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Πειραιώς -1,9%. Ακολουθούν με ηπιότερη πτώση Alpha Bank, Eurobank, και Εθνική. Στα μη τραπεζικά  blue chips, άνδος για Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα. Πιέσεις ασκούνται σε Coca Cola , ΑΔΜΗΕ και Lamda.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσιάζουν αστάθεια την Τρίτη καθώς το ράλι ανάκαμψης που παρατηρήθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις έχασε τη δυναμική του.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει οριακές μεταβολές, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει περισσότερο από 0,6%. Οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν 1,1%, ενώ οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν αύξηση 1,3%. Στο -0,16% ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip σημείωσε άνοδο 0,8% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στηριζόμενος στα κέρδη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εν μέσω γενικά θετικού κλίματος παγκοσμίως.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν σκεπτικισμό για τη βιωσιμότητα του ράλι, δεδομένης της έλλειψης θεμελιωδών παραγόντων και των επίμονων ανησυχιών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Όλα τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα θα στραφούν στη συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων για μια πρώτη αύξηση εδώ και 11 χρόνια, αλλά να αντιμετωπίζουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των επακόλουθων απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

naftemporiki.gr