Skip to main content

«Υπόκλιση στον πρίγκιπα»: Στη Σαουδική Αραβία σήμερα ο Τζο Μπάιντεν

Πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στη Μέση Ανατολή για την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν ένιωσε υποχρεωμένος να υπερασπιστεί τις επιλογές του για το ταξίδι. «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με την απόφασή μου να ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία», παραδέχτηκε ο Μπάιντεν σε άρθρο του στην Washington Post, και συνέχισε επαναβεβαιώνοντας την αφοσίωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα, για καταπάτηση των οποίων κατηγορούνται εδώ και καιρό οι Σαουδάραβες ηγέτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φτάνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο επόμενο σταθμός μετά το Ισραήλ. Το ταξίδι έρχεται ένα χρόνο αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε μια καυστική έκθεση πληροφοριών για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε την επιχείρηση «σύλληψης ή δολοφονίας» του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Στο άρθρο του στην Washington Post, ο Μπάιντεν υποστήριξε τις κυρώσεις και τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ ως απάντηση στη δολοφονία. Ο τόνος του, ωστόσο, ήταν σίγουρα πιο ήπιος από αυτόν που είχε υιοθετήσει όσο βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία το 2020. Τότε, είχε πει ότι η κυβέρνησή του θα μετατρέψει αυτό το καταπιεστικό βασίλειο σε παγκόσμιο «παρία».

Σήμερα όμως ο Μπάιντεν επισκέπεται τη Σαουδική Αραβία, και θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο που κατηγορείται για τη δολοφονία του Κασόγκι. Η επίσκεψη αποτελεί μια αντιστροφή της ρητορικής και της πολιτικής για τον Μπάιντεν, και έχει δεχθεί έντονη κριτική για την επιλογή του αυτή, με το βασικό επιχείρημα να κάνει λόγο για «επιλεκτική ηθική στην αντιμετώπιση των καταπιεστικών καθεστώτων». 

«Για εκείνους που είδαν τον Μπάιντεν ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μεγάλη απογοήτευση: η επιβράβευση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με χειραψία και φωτογράφηση στο σπίτι του πρίγκιπα διάδοχου θα ισοδυναμούσε με παραδοχή ότι οι αυταρχικοί μπορούν να ξεφεύγουν με τη δολοφονία των αντιπάλων τους, εφόσον αφήνουν το πετρέλαιο να ρέει», σχολιάζει το Foreign Αffairs.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η στάση του αναφορικά με τον φόνο του Κασόγκι είναι «απολύτως» ξεκάθαρη, ενώ έχει δηλώσει ότι θα αναφερθεί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει αν θα συζητήσει συγκεκριμένα για την υπόθεση Κασόγκι.

Ο Μπάιντεν παλεύει με τη γεωπολιτική πραγματικότητα και τη συνειδητοποίηση ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται για την επίτευξη ορισμένων στόχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις –ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός– υπογραμμίζουν αυτήν την πραγματικότητα, σημειώνει το The Conversation.

Η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για την ασφάλεια ώθησαν τον Μπάιντεν και τους συμβούλους του να αποφασίσουν να μην απομονώσουν το βασίλειο, τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο και περιφερειακή δύναμη η οποία ενισχύει τους δεσμούς της με την Κίνα και τη Ρωσία, κυρίως σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ θεωρείται ότι αποδεσμεύεται από την περιοχή.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στον ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων και κατά συνέπεια τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Όπως σημείωσε ο Μπάιντεν στο άρθρο του, για να αντιμετωπίσουν την «επιθετικότητα της Ρωσίας» και να θέσουν την Αμερική σε θέση να «ανταγωνιστεί την Κίνα», οι ΗΠΑ πρέπει να «εμπλακούν άμεσα με χώρες που μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα». Και αυτό σημαίνει να τα έχεις καλά με τους Σαουδάραβες.

Η σημερινή του επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεργασία στον τομέα ασφαλείας. 

naftemporiki.gr