Skip to main content

Μάλτα: Προσφυγή γιατρών κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

Περισσότεροι από 130 γιατροί στη Μάλτα κατέθεσαν προσφυγή τη Δευτέρα 27 Ιουνίου κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων σε αυτό το μικρό νησί, πιστεύοντας ότι εμπόδιζε τους γιατρούς να παρέχουν «άμεση και έγκαιρη φροντίδα» στις γυναίκες που το χρειάζονταν.

Η προσφυγή ατατέθηκε, μεταξύ άλλων, κατά του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας. Υπογράφεται από 135 γιατρούς και όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ζητά την αφαίρεση άρθρου από τον Ποινικό Κώδικα που προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια και ισόβια απαγόρευση γιατροί που κάνουν εκτρώσεις.

Οι γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και τριών ετών. Αυτή η διάταξη του Ποινικού Κώδικα «αποτρέπει τους γιατρούς από την παροχή άμεσης και έγκαιρης φροντίδας και αυτή η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εγκύων γυναικών», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι γιατροί πίσω από την έφεση ελπίζουν τώρα σε μια δίκη για να επικαλεστούν την υπόθεσή τους. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Doctors for Choice, η οποία κάνει εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των γιατρών στο νησί της Μεσογείου.

Η κίνησή τους έρχεται περίπου μια εβδομάδα αφότου ένα νοσοκομείο της Μάλτας αρνήθηκε να αποβάλει μια Αμερικανίδα τουρίστρια που έπασχε από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της. Το περιστατικό πυροδότησε διαμαρτυρίες στη Μάλτα και επέστησε τη διεθνή προσοχή στους νόμους της κατεξοχήν καθολικής χώρας, της μοναδικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγορεύει πλήρως τις αμβλώσεις.

Η Άντρεα Προυντέντε, 38 ετών ήταν για διακοπές εκεί όταν έσπασε το νερό της μετά από έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της 16ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης της. Το μωρό δεν είχε καμία πιθανότητα να επιβιώσει, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν να επέμβουν.

naftemporiki.gr