Skip to main content

Βρετανία – Τζόνσον: Αυτός, αυτή και το…μυστήριο» ενός δημοσιεύματος που «εξαφανίστηκε»

Το «μυστήριο» ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, αρχικά με την δημοσίευση άρθρου στους Times του Λονδίνου

Όπως αποκαλυπτόταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, είχε προσπαθήσει να βρει στην τότε ερωμένη του, και μετέπειτα σύζυγό του Κάρι, δουλειά 120.000 δολαρίων στο υπουργείο Εξωτερικών.

 Λίγο αργότερα το δημοσίευμα «εξαφανίστηκε», ωστόσο είχε προλαβει να ανέβει στο twitter.

Την Τετάρτη, το θέμα επανήλθε στην στη Βουλή των Κοινοτήτων, με ερώτηση του Εργατικού βουλευτή  Κρις Έλμορ, γράφει η Washington Post, που υπενθυμίζει τα γεγονότα.

Ο Έλμορ  ρώτησε ευθέως τον Τζόνσον αν είχε σκεφτεί ποτέ το διορισμό της σημερινής συζύγου του σε κυβερνητική θέση ή   θέση στο βασιλικό οίκο αναφέρει η Post.

“Ναι ή όχι;” επέμεινε ο  Έλμορ, με τον Τζόνσον να  αποπροσανατολίζει την συζήτηση ισχυριζόμενος ότι οι επικριτές του  επιχειρούν να αποφύγουν την συζήτηση για την πορεία της οικονομίας και τις θετικές εξελίξεις στην ανεργία υπό τη διακυβέρνησή του. 

«Δεν θέλουν να μιλήσουν για το τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο» είπε.

Ειρωνικός ήταν και ο ηγέτης του κόμματος Κιρ Στάρμερ,  λέγοντας  πως αν χρειαστεί ποτέ συμβουλές, «για, ας πούμε, μια δουλειά 100.000 λιρών στο Υπουργείο Εξωτερικών», θα ρωτήσει τον πρωθυπουργό.

Όσο έντεχνη κι αν ήταν  η απάντηση του Τζόνσον, παραμένει ύποπτος, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των Βρετανών,ούτε και από τους υποστηρικτές του.

Το κοινοβούλιο αυτήν τη στιγμή διερευνά το εάν ο Τζόνσον είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το partygate, το σκάνδαλο με τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια των  lockdown, μερικά από τα οποία διοργανώθηκαν από την   Κάρι Τζόνσον.Ήδη για το θέμα επιβλήθηκαν πρόστιμα στον Βρετανό πρωθυπουργό και την σύζυγό του . 

Οι Times, που ανήκουν στον Ρούπερτ Μέρντοκ, δημοσίευσαν το άρθρο τους με τον τίτλο: «Ο Τζόνσον προσπάθησε να δώσει στην Κάρι κορυφαία θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της σχέσης του ». Στη συνέχεια, το άρθρο αφαιρέθηκε από μεταγενέστερες εκδόσεις και εξαφανίστηκε από τον ιστότοπο των Times, χωρίς εξήγηση.

Διαφθορά επί “2”

Ο Τιμ Γουόκερ, δημοσιογράφος στην εφημερίδα New European, ήταν ο πρώτος που έγραψε για την  «εξαφάνιση» μετά από πληροφορίες από  δημοσιογράφο που εργαζόταν στην αίθουσα σύνταξης των Times, ο οποίος ήταν «εξοργισμένος και απελπισμένος με αυτό που συνέβαινε».

«Νομίζω ότι η ιστορία προσέλκυσε το ενδιαφέρον γιατί στην πραγματικότητα ήταν δύο ιστορίες. Μια ιστορία διαφθοράς του Τζόνσον που προσπαθούσε να δώσει δουλειά στην τότε ερωμένη του, αλλά και της διαφθοράς στη δημοσιογραφία», είπε ο Γουόκερ   

Οι Times δεν απάντησαν σε ερωτήσεις της Washington Post ή άλλων.

Ο εκπρόσωπος της Κάρι Τζόνσον είπε στο ITV News πως οι καταγγελίες ήταν «εντελώς αναληθείς».

Επίσης, σύμφωνα με το BBC, «ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε  αρνήθηκε να τη διαψεύσει ευθέως το θέμα λέγοντας ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει πράγματα που μπορεί να είχαν συμβεί πριν ο κ. Τζόνσον γίνει πρωθυπουργός»

Ο ρεπόρτερ του ρθρου των Times, από την πλευρά του, δεν κάνει πίσω.

«Εμμένω στην ιστορία 100 τοις εκατό», είπε ο Σάιμον Γουόλτερς στην εφημερίδα New European.

Ο Γουόλτερς είπε ότι είχε συζητήσεις με την Ντάουνινγκ Στριτ «σε υψηλό επίπεδο» αλλά και με την εκπρόσωπο της Κάρι Τζόνσον πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα.

 «Κανένας τους  δεν προχώρησε σε on-the-record άρνηση οποιουδήποτε στοιχείου της ιστορίας», είπε.

 Η Καρι Σίμοντς και ο Τζόνσον ήταν ανύπαντροι όταν μετακόμισαν στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά ενώ παντρεύτηκε κρυφά, τον Μάιο του 2021.

«Μέχρι την άνοιξη του 2018, ένας μικρός αριθμός του προσωπικού του Τζόνσον είχε αντιληφθεί ότι το ζευγάρι είχε σχέση», ανέφερε ο συντηρητικός πολιτικός Μάικλ Άσκροφτ. «Κάποιοι ήταν απογοητευμένοι που είχε προδώσει τη γυναίκα του, Μαρίνα, την οποία γνώριζαν και  συμπαθούσαν, και που ο Βρετανός πρωθυπουργός εγκατέλειψε ενώ είχε καρκίνο.. Άλλοι θεώρησαν ότι δεν τους αφορά. Όλοι τώρα καταλάβαιναν γιατί ο Τζόνσον ήθελε τόσο πολύ να προσλάβει τον Κάρι ως αρχηγό του προσωπικού του». 

 naftemporiki.gr