Skip to main content

«Ευπρόσδεκτη» μια ήττα Τζόνσον, λένε πολιτικοί της ΕΕ

Υπάρχει ένα κοινοβούλιο όπου δεν υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον και αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η είδηση ​​ότι ο Τζόνσον αντιμετωπίζει πρόταση μομφής από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος το βράδυ της Δευτέρας, χαιρετίστηκε με ανάμεικτα συναισθήματα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν έχει πολλούς θαυμαστές εκεί, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι οποιοσδήποτε αντικαταστάτης στην απίθανη περίπτωση που θα εκδιωχθεί θα ήταν ακόμη πιο τσιμπημένος εταίρος για την ΕΕ.

«Η αποχώρηση του Τζόνσον θα ήταν καλά νέα για όποιον ενδιαφέρεται για τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Γεροεν Λένερς, Ολλανδός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της επιτροπής για την Εταιρική Σχέση ΕΕ-Βρετανίας.

Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης: «Δεν ξέρουμε ποιος θα τον αντικαταστήσει και θα μπορούσε να είναι καλύτερο ή χειρότερο».

Αν και οι Βρυξέλλες δεν ασχολήθηκαν με το σκάνδαλο Partygate που προκάλεσε την ψηφοφορία της Δευτέρας – μια αντίδραση στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID – υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για το πώς ο υπέρ του Brexit Τζόνσον απείλησε να σπάσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας — η διεθνής συνθήκη που αποφεύγει τα σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας διατηρώντας τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Είδα έναν Βρετανό πρωθυπουργό που αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στη χώρα του και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το Brexit και το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας για δικό του πολιτικό όφελος», είπε ο Λένερς, προσθέτοντας: «Έκανε πολύ φτηνές πολιτικές εκτιμήσεις για το δικό του πολιτικό όφελος. .»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πιο προσεκτική. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι η Επιτροπή, η οποία επιβλέπει τις εμπορικές συζητήσεις μετά το Brexit, δεν θα σχολιάσει κανένα αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Δευτέρας.

Αλλά τα παράπονα του Λένερς επαναλήφθηκαν από έναν βουέυτή των Πρασίνων: «Ο Μπόρις Τζόνσον έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι αναξιόπιστος εταίρος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», δήλωσε ο Τέρι Ράινκε, αντιπρόεδρος των Πρασίνων και επίσης μέλος της επιτροπής για την ΕΕ και τη Βρετανία. «Έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των διεθνών συμμάχων και φίλων, αλλά κυρίως του λαού στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει η ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης απόψε, χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για την σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας».

Ωστόσο, άλλοι πολιτικοί της ΕΕ προτίμησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της ψηφοφορίας της Δευτέρας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είχε κανένα πραγματικό αντίκτυπο για την ΕΕ.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια επανάσταση στην καρδιά του Συντηρητικού Κόμματος», δήλωσε ο Φρανσουά Αλφόνσι, ευρωβουλευτής των Πρασίνων από τη Γαλλία. «Ο Τζόνσον δεν ήταν υπέρ οποιουδήποτε αποδεκτού συμβιβασμού με την Ευρώπη, αλλά η ευθύνη ανήκει κυρίως στο Κόμμα των Τόρις και η αντικατάστασή του με άλλον Τόρις δεν θα βελτίωνε τα πράγματα».

naftemporiki.gr