Skip to main content

ΕΕ: Ο Ορμπαν μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ λόγω Κύριλλου

Η Ουγγαρία απαιτεί περαιτέρω αλλαγές στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, εμποδίζοντας έτσι και πάλι την εφαρμογή του .

Συγκεκριμένα, η Βουδαπέστη  ζητά την εγκατάλειψη των σχεδιαζόμενων  μέτρων κατά του ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προγραμματισμένες κυρώσεις κατά του Κύριλλου δεν συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ωστόσο, ο Όρμπαν είχε ήδη εκφράσει την απόρριψή του σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις αρχές Μαΐου.

«Η Ουγγαρία δεν θα συναινέσει να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο οι εκκλησιαστικοί ηγέτες», είπε τότε. «Για λόγους αρχής, αυτό είναι ένα ακόμη πιο σημαντικό θέμα από το εμπάργκο πετρελαίου»

Μετά από εβδομάδες διαφωνιών, η Ουγγαρία ήρε τις αντιρρήσεις της στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και έτσι επετεύχθη συμφωνία για μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιοκαθώς εξαιρέθηκαν οι παραδόσεις πετρελαίου μέσω χερσαίων αγωγών.

Σύμφωνα όμως με τη βούληση των άλλων κρατών της ΕΕ, ο Πατριάρχης Κύριλλος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ λόγω της υποστήριξής του στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ο Κύριλλος διατηρεί στενή επαφή με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι είναι πολύ πιστός στο Κρεμλίνο. Στα κηρύγματά του, ο 75χρονος Ρώσος Πατριάρχης υποστήριξε επανειλημμένα την πολεμική πολιτική της Μόσχας.Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, ακύρωσε μάλιστα πρόσφατα μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κύριλλο.

Το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί τώρα η διαφορά είναι ασαφές. Σύμφωνα με διπλωμάτες, θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες και μια νέα προσπάθεια συμφωνίας  αύριο,στο περιθώριο μιας υπουργικής συνάντησης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.