Skip to main content

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο- Παραμένει στα ρωσικά σχέδια;

Για πρώτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν το Χάρκοβο, πάνω που η ζωή στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας άρχιζε να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς μετά την απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή. 

Το oυκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια της πόλης του Χαρκόβου αναγνώρισαν και άνοιξαν πυρ κατά ουκρανικών θέσεων για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ουκρανική προέλαση στην περιοχή αυτή. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το κέντρο της πόλης και τους γύρω οικισμούς. 

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της πόλης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. 

«Δεν υπάρχει λογική σε αυτό, είναι απλώς τρόμος εναντίον του τοπικού πληθυσμού, για να σπείρεις πανικό και να καταστρέψεις κρίσιμες υποδομές», δήλωσε στον Guardian ο περιφερειακός κυβερνήτης, Ολεχ Σινεχουμποφ, λίγο μετά τις επιθέσεις.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας και δέχτηκε σφοδρή επίθεση κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο, αλλά απωθήθηκαν πίσω στα προάστια.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί περαιτέρω τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο πολλών πόλεων και χωριών, αλλά παραμένουν εντός της εμβέλειας του πυροβολικού από το κέντρο της πόλης. 

Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Χάρκοβο είναι διαφορετική από την απομάκρυνσή τους από το Κίεβο καθώς στην περίπτωση του Χαρκόβου αναμένεται να επιδιώξουν να διατηρήσουν θέσεις στην Ουκρανία και να συνεχίσουν τις επιδρομές στις ουκρανικές θέσεις προκειμένου να αποτρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις να εισέλθουν σε κρίσιμη απόσταση στα περίχωρα της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ. 

«Για δύο εβδομάδες ήταν σχετικά ήσυχα… Νομίζω ότι είναι λένε γεια, μας λένε ότι είναι ακόμα εδώ, προσπαθώντας να δημιουργήσουν πανικό», είπε ο Σινεχουμποφ. Ωστόσο, όπως σημείωσε, προς το παρόν μια νέα επίθεση εδάφους στην πόλη δεν είναι δυνατή. «Πυροβολούν από τις θέσεις που κατείχαν εδώ και πολύ καιρό, προσπαθούν συνεχώς να αντεπιτεθούν αλλά οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Σινεχουμποφ ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει αρκετά σημαντική συγκέντρωση νέων στρατευμάτων και εξοπλισμού στην άλλη πλευρά των συνόρων για να σηματοδοτήσει την ικανότητα για μια νέα επίθεση στην πόλη. «Αλλά αυτό ισχύει τώρα, και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, το κύριο πρόβλημα για την περιοχή, σε αντίθεση με άλλες, είναι ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν οικισμούς παρόλο που έχουν υποχωρήσει.  «Στις περιοχές του Κιέβου, του Σούμι, του Τσερνιχίβ, οι Ρώσοι πολέμησαν για μια ορισμένη περίοδο, συνειδητοποίησαν ότι είχαν χτυπήσει σε έναν τοίχο και μετά πήραν την απόφαση να υποχωρήσουν και υποχώρησαν πλήρως από αυτά τα εδάφη», είπε ο Σινεχουμποφ. 

«Εδώ, ακόμα κι αν απελευθερώσουμε ένα μέρος, τότε ο εχθρός μένει στις θέσεις του και συνεχίζει να το χτυπά, και δεν μπορούμε να απομακρύνουμε σωστά τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, γιατί αυτά τα μέρη βρίσκονται υπό μόνιμα πυρά. Δεν μπορούμε να φέρουμε ομάδες αποναρκοθέτησης λόγω των βομβαρδισμών, επομένως πρέπει να σπρώξουμε τον εχθρό ακόμα πιο πίσω, ώστε να επικεντρωθούν στις θέσεις μας και όχι στα πληθυσμιακά κέντρα», κατέληξε.

 naftemporiki.gr