Skip to main content

Μπάιντεν: Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε με το μακελειό;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες να αναληφθεί δράση στις ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, λίγες ώρες μετά το μακελειό μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο στο Τέξας, παρά την ισχυρή επιρροή που διαθέτει το λόμπι της οπλοκατοχής στο Κογκρέσο.

«Ήλπιζα, όταν έγινα πρόεδρος, δεν θα χρειαζόταν να το θρηνήσουμε ξανά », είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. «Άλλη μια σφαγή στο Ουβάλντετου Τέξας. Ένα δημοτικό σχολείο. Όμορφοι, αθώοι, μαθητές δεύτερης, τρίτης και τετάρτης δημοτικού», είπε. 

«Πότε για τ’ όνομα του Θεού θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι σχολιαρόπαιδα βλέπουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης ενώ είναι στα σχολεία τους.

Παρότι αναγνώρισε πως είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμη οι αμερικανικές αρχές για τη σφαγή στο Τέξας, τόνισε πως θεωρεί λάθος οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει όπλα όπως τουφέκια εφόδου. Διεμήνυσε πως οι Αμερικανοί δεν θα ξεχάσουν αυτούς που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή που είναι βασισμένη στην κοινή λογική.

«Είναι καιρός να δράσουμε», επέμεινε ο Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά περισσότερα».

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την σφαγή στο Τέξας καθώς επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από το ταξίδι του στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ζήτησε οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28η Μαΐου, σε «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα». Κάλεσε επίσης τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ για να προσφέρει ομοσπονδιακή βοήθεια.

Αναλογιζόμενος το ταξίδι του στις δύο ασιατικές δημοκρατίες, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τέτοιου είδους μαζικοί πυροβολισμοί σπάνια συμβαίνουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο». «Γιατί; Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε με αυτό το μακελειό;». διερωτήθηκε.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει χάσει ένα από τα παιδιά του σε τροχαίο ατύχημα και ένα άλλο από καρκίνο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους γονείς του Ουβάλντε που, όπως είπε, «δεν θα δουν ποτέ ξανά το παιδί τους, δεν θα πηδήξουν ποτέ στο κρεβάτι του για να το αγκαλιάσει».  «Γονείς που δεν θα είναι ποτέ οι ίδιοι», συνέχισε, προσθέτοντας: «Το να χάνεις ένα παιδί είναι σαν να σου αφαιρούν ένα κομμάτι ψυχής».

Με τη νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων να έχει «παγώσει» στο Καπιτώλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να προσφέρει πολλά πέρα από ακόμα μία έκκληση για δράση, σχολιάζει το Bloomberg. Ο Μπάιντεν δεν ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά είπε ότι όταν οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει τα όπλα επίθεσης, από το 1994 έως το 2004, οι μαζικοί πυροβολισμοί μειώθηκαν και στη συνέχεια «τριπλασιάστηκαν» μετά τη λήξη του νόμου. «Μη μου πείτε ότι δεν μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο σε αυτή τη σφαγή», είπε.

Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν επανειλημμένα και απέτυχαν να θεσπίσουν νέα μέτρα ελέγχου των όπλων, συμπεριλαμβανομένων των καθολικών ελέγχων ιστορικού και της απαγόρευσης των όπλων επίθεσης, στη δεκαετία από την επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ το 2012, όταν ένοπλος σκότωσε 26 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρώτης τάξης. 

naftemporiki.gr